Schimbarea unor puncte din Constitutie

SCOP: Schimbarea unor puncte din Constitutie.
Specificatii: Coordonator: Olga Lazin.
Continutul acestei pagini apartine coordonatorului.
Stadiul: În curs de desfăsurare.


(n.r. Pentru informatii despre aceasta pagina va rugam sa o contactati pe Dna Olga Lazin)

Prezint aici o problema care atinge Romanimea din diaspora. Este problema unei Constitutii concepute sub Iliescu, cu disfunctionalitati si propun de aceea un dialog asupra dreptului la proprietate si la "freedom of speech" in USA si in Romania, cum sunt acestea definite si percepute.
Am revenit recent din Romania unde am facut cercetare asupra impactului globalizarii asupra Romaniei. Multe schimbari si accelerarea procesului de privatizare m-au bucurat cu adevarat. Dar multe schimbari sunt doar de suprafata.

Mai sunt insa necesare anumite corectari, in special Constitutia. Ca de exemplu conceptia si perceptia a ceea ce ar trebui sa fie Constitutia.
Includ aici o problema a mea care pare a fi reprezentativa pentru mai multi cercetatori care incearca sa studieze schimbarile tranzitionale in diferite sectoare ale Romaniei. Cercetind si intreband despre o lista cu evidenta organizatiilor neguvernamentale din Sighet, Maramures, seful de la Finante D-nul Ardelean mi-a replicat ca acestea "sunt secrete." Ca aceste organizatii ale profesionalilor si nonprofit nu "ar fi inocente" si din aceasta ratiune nu pot avea lista.

Problema aceasta, dupa multiple discutii cu academici si cercetatori care au intimpinat obstructii in Romania, nu pare sa fie doar a mea.(vezi Robert Levy,de la Istorie UCLA, obstructionat de catre Scurtu' la arhivele istoriei PCR)
Problema numarul doi.
Constitutia Romaneasca asa cum este conceputa sub Iliescu, acum intr-o era a globalizarii, ar trebui sa fie nu exclusiv, fata de Romanii rezidenti in strainatate, ci inclusiva. Este problema romanilor rezidenti in strainatate carora li se refuza dreptul de a poseda proprietate in tara. Constitutia actuala, in care nu exista clauze referitoare la cetateanul roman rezident in strainatate, este disfunctionala. Daca in Constitutie nu exista o clauza referitoare la Romanii plecati (probabil este o omitere deliberata intentionata), nici legile nu permit anumite drepturi fundamentale acestora rezidenti aiurea. Ar trebui ca sa se schimbe modalitatea de perceptie asupra ceea ce este Constitutia si cum trebuie aplicata atat Romanilor din tara cat si celor care sunt rezidenti in strainatate. De ce?

Legile vechi nu au fost abolite/scoase din sistem doar au adaugat altele noi si nu functioneaza alaturi de cele noi, deci sunt contradictorii si f. supercentralizat,dupa modelul francez si nu cel american. Greseala este ca nu au INLOCUIT vechile legi disfunctionale.

Nu insinuez ca Americana constitutie ar fi perfecta , dar este functionala si este la baza celei mai vechi democratii dupa cea Greaca.
Constitutia Romaniei incearca sa-ti spuna ce poti/ti se permite sa faci, ceea ce este in opozitie cu ceea ce este aici in USA, " a citizen can do anything that is not illegal" potrivit Constitutia din USA.

Trec in Engleza Americana, acum : The laws have to abide under the US Constitution. In Romania you can only do what is legal, and if they haven't defined it you cannot do it. So if they have not thought about then you cannot do it.

They want to authorize everything to start with, without knowing what that will be next to be authorized.

It is limited. What if the government has not thought about it. How could the Constitution of 1926 think of what can/had to be done in 1998 or 2000?
So now they are stuck with this mentality.

It is a whole system that is messy.

Orice idee inovativa n-o poti aplica deoarece nu exista o provizie/mentiune in lege ca ar fi permis, in timp ce in USA poti sa te apuci de orice (vezi flexibilitatea legii pentru nonprofits/NGOs) doar daca nu zice specific in constitutie ca nu poti face, ori mai explicit, ar fi ilegal.

In Romania este o perceptie/intelegere gresita despre ceea ce ar trebui sa zica Constitutia.

O Constitutie buna ar trebui sa lase/permita cetatenilor sa faca ORICE actiune care nu este definita ca ilegala.

N-ar trebui sa existe cite o provizie mica sub fiecare cod care sa zica ce este legal deoarece este imposibil, in special cu schimbarile rapide intr-o era a globalizarii.
Doresc deci sa cunosc parerea domniilor voastre asupra acestei probleme fundamentale a Romanilor,

Cu cordialitate,

Olga Lazin


Aici este petitia si semnatarii, daca cunoasteti alte cazuri, adauga-ti-le:

TO: His excellency Mr. Emil constantinescu, President Of Romania

PETITION To Eliminate Clause 3 of Article 16  From the Romanian Constitution and Replace It With All Romanians Should Have Equal Rights
Whether Residing In the Country or Abroad.
         We hereby Petition to make  all Romanians equal citizens, whether they reside in Romania or reside abroad. We have discovered that Romanian citizens that reside abroad are treated as second-class citizens in their own country.
         Our constitutional rights are being violated in Romania, as illustrated in the following cases.
CASE 1:   I, Olga M. Lazin, bought a car in Romania in order to conduct reserach on behalf of UCLA but could not register it. It took a month for the Baia Mare police to tell me that I could citizens who reside abroad cannot buy a car in Romania but can register a car from abroad only if imported from the country where Romanians reside. If this is true,  this ridiculous situation must be rectified. If it is now true, how can the officials in Baia Mare learn that they have misinterpred the law.
CASE 2: Dr. Constantin Corduneanu whose house was confiscated by the commnuists cannot get back his house  because the actual tenant's rights overrides his right to ownership (Dr. Corduneanu is a permanent resident of the USA.)
CASE 3: Mr. Traian Butu who is exporting air conditioning installations in Romania, has not obtained the approval of the Romanian local officials to run them because there is no clause for air conditioning installation verification in the Monitorul Oficial.
         We look forward to hearing  from you,
Cordially yours,
Olga M. Lazin - Los Angeles, CA
Dr. Constantin Corduneanu - Reno, NV
Elena Chiriac - Los Angeles
Linda Chiriac, Los Angeles, CA
Traian Butu, Los Angeles - Ca
Cristina Butu, Los Angeles, CA
Liviu Cananau- Kichner, Canada
John Avram, Phoenix- Arizona
Adrian Fercu - Los Angeles, CA
Codin Iancu - Ontario, Canada
Adrian Ciopasu, Bellevue, WA
Eugen Frunza, Burington, Canada
Bogdan Roman, San Diego, CA
Dr. James Wilkie, Los Angeles, CA
Dr. Richard Weiss, UCLA
Dr. Ivan Brend, UCLA
Dragan Ion, Los Angels, CA
Oly Hotea, CA
Corina Cornea
Dianna Oprean
Dorina Cioc, CA

Cordially,

If you know of other cases or intend to sign this petition please call :
(310) 805 0950

Olga Lazin


Stimati domni si doamne,

curent eu nu sunt cetatean Roman, sunt cetatean American. Cand am plecat din tara, am fost fortat sa renunt la cetatenie. Asta a fost inainte de '89.

Doresc sa-mi iau cetatenia Romana inapoi. Deasemeni, sunt de acord cu dumneavoastra in cadrul drepturilor de a nu fi discriminat impotriva.

Cordial,
Rafael Bobaru
rbobaru@neteze.com
http://www.neteze.com/rbobaru
Santa Rosa, CA.

Olga Lazin
http:www.netside.net/~olga


Sint de acord cu D-vs. stimata doamna!
Nu uitati ca inca in Romania nimic nu se poate realiza fara un bacsis gras, in special de la cei de dinafara (care n-au mincat salam de soia).Va mai dura un timp (destul de lung) pina cind balcanicele obiceiuri vor dispare, sau macar voala. Cred ca noi nu vom apuca aceasta schimbare, avea dreptate "maestrul" Brucan...

La final, cum as putea sa va ajut?

Florin Larion, Gastonia, N.C./ U.S.A.


Although your message was writen in english, I have reasons to believe that you understand Romanian. If i`m wrong, in short, I let you use my name for a petition on this matter. The rest of the message is in Romanian.
        Sint intrutotul de acord cu faptul ca romanii din "afara" sint considerati cetateni de categoria a doua. Constitutia a fost scrisa de FSN si in consecinta, s-a incercat sa se pastreze linia adoptata de comunisti in privinta exilului. S-a facut un pic de dreptate cind s-au uniformizat pasapoartele si s-a renuntat la tarifele discriminatorii la cazare pentru romanii cu domiciliul in strainatate. Cazurile prezentate de dumneavoastra nu-mi sint foarte clare, dar in esenta inteleg ideea si sint de acord cu faptul ca sintem tratati prost.
        Nu stiu exact daca Emil Constantinescu este in stare sa-si mai impuna punctul de vedere, dar nu strica o scrisoare deschisa. Marea ocazie a fost ratata cu ocazia vizitei in Canada si US. Am avut ocazia sa discut destul cu domnia sa si as fi putut atunci sa aduc vorba de asta, mai ales ca a aratat dorinta sincera de normalizare a relatiilor cu noi cei din afara. Poate ar mai fi o sansa cind vine la Washington.
        Citind ziarele din tara, am aflat ca liberalii vor sa amendeze constitutia. Am pe cineve in Elvetia si stiu ca imediat dupa `89, s-au format cam peste tot in Europa filiale ale liberalilor, care au contribuit material, destul de mult. De aceea cred ca prin intermediul liberalilor care sint deci datori emigratiei, chestiunea are sanse ca macar sa ajunga pe "tapet", in parlament, odata cu celelalte propuneri ale lor. Daca aveti nevoie de altceva in afara de aceste idei si numele meu, dati-mi de stire.
Locuiesc in Montreal, deci puteti asocia si romanii din Canada.
                                        Codin Iancu


Good morning!

I agree with the content of the Petition. Please advise what should I do further.

Sincerely,
Adrian Ciopasu
Home page: http://romlinkinternational.com
Romanian Mass Media: http://romlinkinternational.com/ziare

P.S. The URL of your home page is not spelled correctly. It should be http://www.netside.net/~olga


Draga Olga multumesc ca mi-ai scris.

tin sa te anunt din start ca nu ma pricep la tema asta dar voi incerca sa ma consult cu fratele meu care in curind va deveni licentiat la Drept in Romania si il voi intreba ce este de facut si ce se poate. inainte de toate  as dori sa iti transmit parerea mea personala despre :
daca tot ii scrii Domniei Sale Milica( Emil Constantinescu) ar fii de indicat sa ii scrii in Romaneste( chit ca Dumnealui Stie engleza)( daca tot sintem cetateni romani)( ma gindesc ca momentan limba romana este limba oficiala si ar merita sa ne adresam in romaneste celor din tara ca altfel riscam sa o patim ca si in bancul intrerpretat cu atita maiestrie de Flrin Piersic a carei poanta ti-o reamintesc :"api bai Gyou(gheorghe) si ce daca stie atitea limbi ,to' s-o inecat ca nu stia sa inoate"....
deci peste citeva ore sau miine primesti raspunsul meu oficial despre problema asta.

oliver


Draga Olga,  ideea e buna dar nu sint sigura ce succes o sa aiba si in ce se poate dezvolta o actiune de aceasta intindere,  tinind cont ca cine sint la conducere cu ce educatie si experienta politica/economica ceea ce reflecta situatia actuala a Romaniei,  nu ma surprinde nimic nici faptul ca nu considera pe Romanii in alte tari, dar ce considerare acorda la cei care stau acolo in mizerie,   duc lipsuri de cel mai vitale si simple items, cred ca Third World sau mai jos se clasifica pe ori ce scara internationala in frunte cu toti fosti comunisti din conducerea veche.  Eu personal cit am trait acolo tot timpul am simtit descriminarea si tensiune de desconsiderare ca o fiinta umana ca ma gindeam altfel nu acceptam nimic ce nu-mi placea si SINT Maghiara,  acestea nu se amesteca in societatea Romana atit de ieri cit si azitazi.  Romanii din conducere  asteapta pe Strainii sa acorde imprtanta economica prin investiri fabuloasa in habar n-am ce dar usor de acaparat la o adica si lichida totul fara urme si ecou International si in special persoane fizice si firme ce se pot intimida, elimina, ca doar Romanul lor de Afara nu mai are aceste calitati si nu exact cumpara tezele lor ci negociaza mai profesional la ce ei nu sint preparati si nu accepta.  Lumea intreaga cauta sa puna capat la discriminare rasiala iar romani accentuaza cit pot si uresc maghiari parca ei ar fi problema Romaniei, ca e unu sa fii Roman si e altu sa fii din Romania si vorbesti limba si din nefericire trebuie sa si traiesti acolo.
Putini se pot face in aceasta directie, ei nu recunosc problema si nu cere ajutor crede e o favoare pentru Americani sau alte tari sa mearga acolo cu investment si aici se inseala again din lipsa de educatie numai furtul e important nu oamenii, sint fiinte fara personalitate, increzute ca au facut revolutia atit de reusita, si vorba aluia "Prostul daca nu-i fudul, parca nu e prost destul" se poate atribui la multi din conducere incepind de sus. Experienta de a trai prin Bucuresti m-a pus pe ginduri de multe ori de ce exista o diferenta asa de mare intre oamenii dintr-o comunitate cind traim intr-o societate deja vazut multe si de 2000 de ani incearcam sa traim in pace dar daca nu se asculta si parerea aluilalt asta e rezultatul, nimic nu se va schimba, peste vreo 20 de ani iar va fii ca in '1970 iar pina Regele Mihai nu merge inapoi Romania nu se va dezvolta in nimic bun mult mai rau o sa fie curind,  la iarna asta e inevitabil, ca pina ei nu au considerare la rasa human cine o sa-l considere pe Ei.

Eu mu mai vreau sa intru deep  in acest subiect ca mi-e tare greu dupa ce aproape trei zile numai la computer stau sa citesc filele de Romania la http:\\bucharest.com\  si preturile de $5.80 pe o conserva de piersici de 850 grame cica vine din Spania cred ca deja tu esti satula de astea strainatati dar sint bolnava numai citind.  Imi pare eau de toate lumea care sufera, incerc sa mai scriu miine, naoapte buna Olga sajjad@goodnet.com


Stimata Doamna Lazin,
Imi pare rau, insa nu cunosc pe nimeni in partea aceea a tarii. Chiar si un avoct genial nu pote face mare lucru in Romania pentru ca problema este SISTEMUL si legislatia stramba clar in defavoarea proprietarului. Dupa o lupta indelungata si cheltuieli substantiale am castigat procresul cu casa care mi-a ramas mie si surorilor mele de la bunica noastra. Chiriasul refuza sa se mute, desi i-am oferit apartament corespunzator la bloc. Chiria care o primesc este de 18 centi pe luna pentru peste 250 meti patrati de spatiu si curte mare in centrul Bucurestiului.
In Romania pe masura ce ai castigat o lupta vezi ca in fata s-a ridicat alta bariera. De aceea am format CPP, pentru a documenta cat de extins este abuzul si a incerca sa influientam de aici legislatia viitoare. Va invit sa va inscrieti pe lista noastra. Formularul de inscriere este pe website sau va pot trimite prin posta, daca imi comunicati adresa.
Cu bine si succes,
Mihai A. Vinatoru


Look at some of the comments of our compatriots:

"For what it's worth, it's been my experience that when one is petitioning someone for something that it helps to explain why it is in the self-interest of the person receiving the petition--and who is expected to do something--to do what is hoped or expected. This is especially true of people who grew up in authoritarian or self-indulgent cultures and may not have completely changed.

You may wish to point out to the President of Romania that to discriminate against Romanians living abroad is to limit Romania's own chances of economic development and cause it to forever lag behind its neighbors who in contrast have largely welcomed their overseas families--and the 1st world hard currency money and technological and business expertise they have acquired, along with many, many additional American, British, French, German, etc. business contacts all with their own money and business and technological expertise... Hungary, Poland, the Czech republic, Croatia, Slovenia and the Baltics have all benefited to the tune of 10's of billions of dollars of economic development and trade from their expatriots who still want to help their nations recover. As many more billions of dollars of international investments are being extricated from Asia, they are also going to the countries in East Central Europe whose own expatriots are putting in good words for them among the investment companies and pension funds...

Even the Chinese communist leaders are investing in Hungary and Poland now, on the recommendations of East Central European Americans. (Interesting, isn't it that they will tell stupid American bankers and manufacturers that it's all right to invest in China, but the Chinese leaders won't trust their countrymen to handle and use _their_ money correctly... ;-) )

Sincerely,


Mrs. Cecilia L. Fa'bos-Becker

P.S. You might remind the Romanian president that one of the biggest issues in the recent U.S. Congressional and media debate over expanded NATO membership was whether the countries had the financial and industrial resources to be a _self-sufficient_ and actually able to contribute to defense, member of NATO. The Congresspersons and media were very interested in how strong and modern was the industrial base for 1st world trade and profits to be able to afford what the countries individually might not be able to make in the way of modern NATO armaments.

If Romania is spurning its Americanized expatriots, it is spurning other American investment as well--investment that can be and often is used for many modern dual-use industries and technologies. After getting burned in Mexico, and now Asia all within a few years, many businessmen and even a growing number of bankers and investment fund managers, aren't so trusting of foreign governments' words about what great investment opportunities their countries are. However, they are more willing to trust people who are real Americans with an American's understanding of what makes a good business and good products, and good investments, but who also know and care about the countries of their origin also.

By the way, does Mr. Constantinescu know that Michael Olteanu, the computer systems vice-president of Wells Fargo _Bank_, now merged with Norwest to become the 3rd largest bank in the U.S. and one of the 10 largest in the world, is an expatriot Romanian who also still has concerns about how great Romania is an investment opportunity because of the way it has been treating expatriots? Norwest has been a great investor in "green" (pollution control and clean up, conservation and efficiency technologies, and consumer goods (like housing) companies. They're a real good bank out of the heartland of America--Minneapolis, Minnesota and the Democratic-Farmer-Labor party traditions, Hubert Humphrey, "Clean Gene" McCarthy, Don Fraser, Floyd Olson, Orville Freeman, and the late great economist Walter Heller and all. It is the state that elected the Croatian American Rudy Perpich governor--you remember, the expatriot who probably made one of the greatest efforts with the greatest results to save Croatia from being annhilated by Serbia? Wells Fargo-Norwest Bank has lots of good reasons to be interested in how well a country treats its expatriots... "


Cecilia L. F. B. San Jose, CA


Draga Olga.

   De cind am emigrat in Israel (1979) nu am fost in Romania, insa din
cele auzite de la cei care ua vizitat tara aproape in fiecare an pot sa-ti
spun ca ai perfecta dreptate.Am auzit de multe cazuri de abuz din partea
autoritatilor, sau  mai degraba a micilor functionari locali care
reprezinta autoritatile.Toate acestea se pot intimpla atunci cind
cetateanul local sau venit de peste mari nu-si cunoaste drepturile.
Sustin din tot sufletul petitia adresata autoritatilor romanesti cu
rugamintea sa adaugi si semnatura mea la aceasta petitie.

   Sanatate si s-auzim de bine

  Farkas Menachem Peter  


De la presedintele Camerei de Comert din New York: Chair of the
Romanian-American Chamber of Commerce,

"You are, of course, quite right about the bureacracy in Romania.  It takes
three weeks to incorporate in Romania, while it only takes half a day in New
York.  There is simply no excuse or legitimate justification for these delays.

The Romanian Digest has written about these problems over the years and as
Chairman of the Romanian-American Chamber of Commerce, I have spoken about
such matters at length, both publicly and privately -- to no avail, I might
add.

I am not a Romanian-American.  However, you ought to communicate with Armand
Scala at the Congress of Romanian Americans (Romanians@aol.com).

Best regards,

Mark Meyer


Am citit documentul plan cu multa atentie cel despre 9 pasi pentru a
inregistra o masina la noi acasa.(Romania)

Ideiile sint generoase dar sufera intr-un singur defect:Diferenta de fus
orar.

Orice asemenea activitate (precum inregistrarea autovehicului sau
crearea unei noi firme etc.)necesita
acceasi cantitate de timp pierdut (NERVI) din cauza birocratiei , lucru
cu care autoritatiile sint pe deplin constiente,(chiar o intretin prin
toate caile posibile  tocmai pentru a functiona dupa principiul:"daca nu
curge pica sau viceversa").

Insusi sistemul actual  este proiectat de asemenea natura:).

Cu toate  ca nu il cunosc decit din emisiuni televizate primul ministru
-Radu Vasile- pare hotarit sa infaptuiasca reforma si ceea mai mare
piedica pe care o vad eu in momentul de fata este Parlamentul.
(care prin lentoarea caracteristica reuseste pe deplin sa puna mii de
"rangi" in  roata.

Daca voi aveti niste idei constructive in aceasta privinta m-as bucura
sa le aduceti la cunostiinta domnului presedinte.Cu drag Artur si Oliver


Sus Actiuni si Initiative Anunturi UR Comisia de Experti Scrisori si Mesaje Primite


Asteptăm comentariile dumneavoastră la: romania@netside.net
© 1997, 1998  Uniunea Românească. All rights reserved.

Pagină desenată si intretinută de Uniunea Românească Webmaster.Intoarce-te la Pagina Anterioara  Întoarce-te la Pagina Anterioară