Free ILASCU

SCOP: Eliberarea grupului Ilascu din Transnistria.
Specificatii: Campanie de scrisori.
Stadiul: În curs de desfãsurare.

FREE ILASCU - RomClub
S.O.S - ILASCU
APEL - Campanie de Semnaturi


29 aprilie 1998
Dallas, TEXAS

Dragii mei,

Pentru urmatoarele zece sãptãmâni voi trimite în fiecare miercuri o scrisoare cãtre Presedintele William Clinton si Hon. Madeleine Albright cu subiectul "Free ILASCU".

Îi invit în mod special pe cei din Statele Unite sã trimitã aceastã scrisoare ("cut & paste") sau una asemanatoare la adresa:

President William Clinton President@whitehouse.gov
Secretary of State secretary@state.gov

Daca reusim sã trimitem în aceeasi zi peste douã sute de scrisori cu aceeasi temã vom putea trece pe sumarul listei de scrisori. Fiecare miercuri va fi ziua Ilascu.

Multumesc pe aceastã cale dnei Rodica Brãtulescu -Jackson si dnei Olga Lazin pentru reactualizarea acestei probleme românesti.

Cu prietenie,
Radu Murgescu, Jr.
Secretar General
Uniunea Româneascã


President William Clinton
  The White House,
  1600 Pennsylvania Ave.
  Washington, D.C. 20500

Dear Mr. President,

I would like to appeal to your well-known generosity and compassion toward people in need.

The ILASCU Group is being tortured and illegally detained in Transnistria.

Please intercede on my behalf to secure the freedom of the ILASCU group, and stop the pain and suffering of innocent people.

Sincerely,

Semnatura
Adresa


Murgescu, R. (1998, August). Eliberati-l pe Ilascu!. Lumea Romaneasca, 2, 6.

Eliberati-l pe Ilascu!

Radu MURGESCU

In ultimile doua saptamani, in cele patru colturi ale lumii s-a auzit ecoul campaniei de lobby pentru eliberarea Grupului Ilascu. De la saptamanalul Mesagerul din Chisinau, la emisiunile transmise de Radio Romania International si chiar aici, din paginile ziarelor din America, situatia lui Ilie Ilascu si a celorlalti prizonieri politici din Transnistria se gaseste din nou pe primul plan. Aceasta campanie a fost declansata prin eforturile unor personalitati din exil, precum Rodica Bratulescu-Jackson din Belgia si Andrei Doicin din Anglia, cat si prin sprijinul si dedicatia organizatiei UNIUNEA ROMANEASCA. Actiunea este centralizata pe faptul ca fiecare miercuri este considerata simbolic ZIUA ILASCU, o zi in care gandurile suporterilor se indreapta spre Grupul Ilascu.

Grupul Ilascu

Dupa razboiul civil din Moldova, regimul separatist din Transnistria a inscenat un proces fantoma pentru a ii condamna ilegal pe Ilie Ilascu (45 ani), Andrei Ivantoc (37 ani), Alexandru Lesco (43 ani) si Tudor Petrov (35 ani), cunoscuti de atunci sub numele de Grupul Ilascu. Ei au fost acuzati, in lipsa unei crime reale, pentru atentat la conducerea unui stat nerecunoscut de nimeni pe plan international. Procesul desfasurat in stilul sovietic a culminat prin pronuntarea condamnarii la moarte a lui Ilascu, inchisoare grea de 15 ani "pentru reeducare" pentru Ivantoc si Petrov si "doar" 12 ani pentru Alexandru Lesco. Vina celor condamnati nu fusese determinata in prealabil, dar acest detaliu "minor" nu a oprit multimea invitata de Cooperativele Unite Muncitoresti Sovietice (OSTK) sa poarte plancarde pe care era scris "Moarte ucigasilor" si "Teroristii trebuie sa plateasca". Ilie Ilascu si ceilalti prizonieri politici sunt vinovati, de fapt, pentru dorinta de a-si pastra identitatea spirituala si culturala si pentru refuzul de a se supune procesului de rusificare fortata. La inchiderea procesului, in timp ce i se citea condamnarea la moarte Ilascu a strigat "Traiasca Moldova, Ardealul si Tara Romaneasca". Dupa aceea, la cateva minute dupa ora trei pe data de 9 decembrie 1993, in sala tribunalului s-a auzit din nou vocea eroului spunand: "Mor pentru tara".

"Mor pentru tara"

Primele doua luni au stat in aceleasi haine, fara sa poata face baie. Apoi au primit saltea si patura pentru a-si face pat. Temnita era mica si rece si adapostea opt detinuti. Geamul era spart pentru a lasa frigul sa ajunga la oase, iar masa era doar paine veche si apa calda. Pentru a-si face nevoile, detinutii au fost fortati sa alerge, sub amenintari, la toaleta si inapoi. In urma unei astfel de vizite in timp ce Ilascu alerga spre temnita lui un soldat i-a pus piedica si a strigat "Evadare!". Focuri de arma au fost trase de soldati in jurul lui si apoi, dupa ce a lesinat, a fost tarat inapoi in celula sub rasetele militarilor. In afara de teroarea la care sunt supusi zilnic, detinutii sunt refuzati controlul medical. "Ilascu e extrem de bolnav", spune Bratulescu confirmand faptul ca starea sanatatii celorlalti este similara si din lipsa atentiei medicale "nu mai au zile multe". Sub ochii intregii lumi, acesti eroi ai neamului mor pentru tara.

Ziua Ilascu

Ilascu, Ivantoc, Lesco si Petrov traiesc inca. Uniunea Romaneasca a realizat ca pentru sansa de ai vedea in viata pe acesti eroi, societatea civila trebuie sa faca un pas ferm in sprijinul acestei actiuni. Uniunea Romaneasca este o organizatie internationala a Diasporei Romanesti, fiind reprezentata in aproximativ 20 de tari pe patru continente. Rolul diasporei este important deoarece puterea de influenta politica a comunitatilor romanesti incepe sa creasca si interesele ei sunt intelese si respectate. Un exemplu in acest sens este succesul recent al campaniei "Free ILASCU" prin adoptarea zilei de miercuri ca Ziua Ilascu. In fiecare miercuri, scrisorile de lobby sunt trimise simultan factorilor de decizie internationali, iar primele raspunsuri oficiale au fost primite chiar in luna mai. Prin Ziua Ilascu se subliniaza valorile morale prin care se apara drepturile omului pentru pastrarea identitatii spirituale si culturale.

Este totul in zadar? Poate da, poate nu. Raspunsul ar fi usor daca am fi in inchisoarea rece a lui Ilascu, dar este mai greu de aici. A trimite o scrisoare factorilor de decizie in fiecare miercuri nu este greu de facut, intrebarea este cine ne asculta. Dar oare pe Ilie, Andrei, Alexandru si Tudor cine ii asculta? Daca nu o facem noi, cum ne putem astepta sa o faca altii? Lasand gandurile sa pluteasca spre ei, lasand dorul de casa sa imbratiseze dorul lor de libertate, lasand visul unei nopti de vara sa mangaie sufletul lor, in fiecare miercuri trebuie spus: Eliberati-l pe Ilascu!


"ZIUA ILASCU" - Mesagerul (Chisinãu) Mai 1998

Fiecare miercuri este "Ziua Ilascu", ca urmare a campaniei de lobby "FREE ILASCU", pentru eliberarea prizonierilor politici din Transnistria, declansata la initiativa Rodicai Bratulescu-Jackson din Belgia, se arata intr-un comunicat al organizatiei Uniunea Romaneasca. In fiecare miercuri, scrisorile de lobby sint trimise simultan factorilor de decizie internationali. Primele valuri de scrisori adresate secretarului de stat si presedintelui SUA au fost trimise la sfirsitul lunii trecute, fiind urmate de altele adresate liderilor Romaniei, Moldovei si Rusiei.

Conform organizatiei Uniunea Romaneasca, prima organizatie care a adoptat "Ziua Ilascu", aceasta campanie de scrisori este sdresata, in fiecare miercuri, senatorilor S.U.A., liderilor unor tari europene si altor personalitati. "Romanii din Transnistria sint adesea taxati drept nationalisti fanatici sau chiar nazi, un stigmat care constituie o nedreapta persecutie a identitatii omului", a spus Rodica Bratulescu-Jackson. Ea atrage atentia asupra inscenarilor de crime, pentru a culpabiliza romanii ce refuza sa-si nege identitatea. "Ilascu nu este un nationalist fanatic , acest roman a fost sistematic agresat in identitatea lui spirituala si culturala de procesul de rusificare fortata din Transnistria. El isi vrea pacea, demnitatea si libertatea pe pamintul strabunilor lui", a afirmat Rodica Bratulescu.

Ilie Ilascu, Andrei Ivantoc, Tudor Petrov si Alexandru Lesco - cunoscuti sub numele de Grupul Ilascu - au ramas inchisi de la procesul ilegal inscenat de regimul separatist din Transnistria, care a urmat razboiului civil din Republica Moldova, din 1992. Transnistria, desi nu este recunoscuta pe plan international, se bucura de suport financiar si politic din partea Rusiei. Acest regim separatist continua sa isi tortureze prizonierii politici si sa le refuze pina si tratamentul medical. "Ziua Ilascu" incearca sa incurajeze factorii de decizie sa rezolve aceasta problema prin eliberarea grupului Ilascu.

Primele raspunsuri oficiale au venit de la Departamentul de Stat al S.U.A., care a semnalat ca mesajul acestei campanii de lobby a fost inteles si va fi luat in considerare. Scrisorile destinate Ministerelor Afacerilor Externe din Romania, Republica Moldova si Rusia asteapta inca un raspuns.

La Strasbourg, la inceputul acestei luni, in cadrul intilnirii dintre seful diplomatiei romane, Andrei Plesu, si omologul sau rus, Evgheni Primakov, s-a hotarit sa se infiinteze un grup de lucru, care sa discute litigiile dintre Rusia si Romania. "Problema Grupului Ilascu", a spus Liviu Cananau, prim vice-presedinte al Uniunii Romanesti, "trebuie sa fie inclusa pe agenda de lucru a acestui grup" O cerere oficiala in acest sens a fost trimisa ministrului Plesu, pe data de 8 mai, de catre Uniunea Romaneasca. "Cred ca nu mai este un secret pentru nimeni", - a continuat Cananau, - "ca soarta grupului Ilascu a fost decisa la Moscova si tot la Moscova poate fi schimbata", se mai arata in comunicatul organizatiei Uniunea Romaneasca. Dupa A.P.FLUX


11 mai 1998
Dallas, TX

Dragii mei,

Campania de scrisori "Free Ilascu" are ca scop reactualizarea acestei probleme romanesti in fata factorilor de decizie internationali.

Astazi am primit o scrisoare personala de la Departamentul de Stat al SUA informandu-ma ca acest punct de vedere a fost notat.

De aceea ii invit pe cei care doresc sa isi exprime suportul pentru grupul Ilascu sa continue in schimb campania de scrisori, in fiecare miercuri - ziua ILASCU, catre:

Ministerul Afacerilor Externe - Romania: maero@mae.kappa.ro
Ministerul Afacerilor Externe - Rusia: mfa@olvit.ru
Ministerul Afacerilor Externe - Moldova: moldova@dgs.dgsys.com

Cu prietenie,
Radu Murgescu, Jr.


Lista de adrese pentru saptamina asta a fost urmatorea:
FREE ILASCU ; tim.lisney@coe.fr ; pace@coe.fr ; massmedi@office.un.md
Prima chestie din lista - "FREE ILASCU" - este o lista de distributie care contine adresele email pentru ministrii de externe a Romaniei, Rep. Moldova, Fed. Rusia.

Cine NU are aceasta lista principiala, sau cine vrea sa contribuie la aceasta initiativa saptaminala si care n-a avut informatii precedente, va rog sa ma contactati.

Cu prietenie,
Andrei Doicin
coordonator de initiativa


9 mai 1998
Dallas, Texas
via e-mail

Domnului Andrei Gabriel Plesu
Ministru Afacerilor Externe
Bucuresti, Romania

RE: Tratatul de baza Romania-Rusia

Stimate Domnule Plesu,

La Strasbourg in cadrul intalnirii cu Dl. Evgheni Primakov ambele parti au acceptat ca fiecare tara are dreptul sa isi apere propriul interes. Totodata s-a convenit alcatuirea unei liste compacte a problemelor litigioase.

Uniunea Romaneasca, organizatie de opinie si actiune a diasporei romanesti reprezentata in aproximativ 20 de tari pe patru continente,  va invita sa considerati includerea pe lista problemelor litigioase cazul grupului ILASCU.

Uniunea Romaneasca va roaga sa interveniti pentru a asigura eliberarea gruparii ILASCU. Domnul Ilascu este inchis ilegal in Transnistria si starea sanatatii lui este din ce in ce mai grava. Pentru a avea sansa sa il mai vedem in viata, comunitatea internationala va asteapta sa spuneti: Eliberati-l pe Ilascu!

La initiativa Dnei Rodica Bratulescu-Jackson din Belgia, s-a inceput campania de lobby "Free ILASCU".  Avem incredere ca lista problemelor litigioase va include si eliberarea prizonierilor politici din Transnistria.

Cu aleasa consideratie,
Radu Murgescu, Jr.
Secretar General
Uniunea Romaneasca
http://www.romania.org/UR


Scrisoare de la Vice-Presedintele Uniunii Romanesti in Europa, Dr. Juergen Pflanzer:

Sehr geehrter Herr Außenminister,
(Sehr geehrter Herr Bundeskanzler)


ich möchte hiermit Ihre Aufmerksamkeit auf eine noch nicht sehr bekannte aber schon internationale und immer zunehmende Initiative lenken, auf die Lobby - Kampagne für die Befreiung von Ilascu, einem Gefangenen, der schon seit Dezember 1993, als er infolge einer Willkürjustiz zum Tode verurteilt wurde, unter widrigsten Bedingungen in einem Gefängnis der selbsternannten Transnistrischen Republik seine vielleicht letzten Tage absitzt.

Die Willkür der sogenannten Justiz, die Chancenlosigkeit, der dieser Mensch entgegenschauen mußte und nicht zuletzt die unvorstellbare Brutalität, mit der er tagtäglich während seiner Haft konfrontiert wird, haben Menschen aus verschiedenen Länder vereint und jeden Mittwoch den „Ilascu -Tag" ausrufen lassen, in dem Protestbriefe an prominenten Politiker gesendet werden, deren Entscheidungen international hoch gewertet werden und deren Engagement in Sachen Menschenrechte bekannt ist.

Mit dieser Gelegenheit, möchte ich gerne an Ihre Generosität gegenüber der Rechte des freien Menschen appellieren und Ihnen den Wunsch vieler Menschen dieser Initiative aussprechen, die sich inzwischen schon auf vier Kontinenten erstreckt hat.

Im folgenden werde ich Ihnen kurz die Lage in der sich Ilascu momentan befindet, bzw. die Behandlung der er ausgesetzt ist, darstellen.

Nach dem Bürgerkrieg in der Moldawischen Republik, nach dem sich die selbsternannte Transnistrische Republik bildete, inszenierte die Regierung dieser Separatistenrepublik einen Scheinprozeß gegen Ilie Ilascu (45), Andrei Ivantoc (37), Alexandru Lesco (43) und Tudor Petrov (35) Jahre, die sich gegen den erzwungenen Verzicht auf die kulturelle und geistige Identität gestellt haben.
Da ein eindeutiger Grund für die Verurteilung dieser Leute fehlte, hieß die Anklage „Attentat auf die Regierung und Staatsgewalt" - eines Staates, der international nicht anerkannt ist.
Der Prozeß, der im altsowjetischen Stil ablief, besiegelte folgende Strafen: 15 Jahre „Umerziehung" für Ivantoc und Petrov, 12 Jahre für Lesco und die Todesstrafe für Ilascu.
Daß dem Prozeß einen eindeutigen Hintergrund für die Schuldsprechung fehlte, hinderte die von den „Vereinigten Sowjetischen Arbeiterkooperativen" zusammengerufene Menschenmassen nicht daran, den „Tod für die Mörder" zu fordern.

In den ersten zwei Monaten, durften die Angeklagten ihre Kleider nicht wechseln; eine Waschmöglichkeit wurde ihnen auch nicht zur Verfügung gestellt. Dann konnten sie erst eine Matratze und eine Decke bekommen. Die kalte Zelle, dessen Fenster zerschlagen wurden, damit die Kälte die Qualen der Häftlinge steigern kann, wurde unter 8 Menschen geteilt. Die Mahlzeiten bestanden aus altem Brot und warmem Wasser.
Damit die Angeklagten ihre Bedürfnisse erledigen konnten, mußten Sie Spießrouten laufen. Infolge einer solchen Situation, als Ilascu in seine Zelle zurücklief, wurde er zum Boden gezerrt, wonach man Maschinengewehrschüsse in der Nähe seines Körpers feuerte. Als er schließlich ohnmächtig wurde, wurde er unter Gelächter auf dem Boden in seine Zelle zurückgeschleift.

Außer dem täglichen psychischen Terror und der Erniedrigung, der die Angeklagten ausgesetzt sind, werden ihnen zusätzlich den medizinischen Beistand verweigert. Es wird eingeschätzt, daß Ilascu sich in einem sehr kritischen gesundheitlichen Zustand befindet, es wird sogar berichtet, daß sie so nicht länger leben werden.

Uns ist diese Behandlung und das Schicksal dieser Menschen tragisch genug, um darauf zu reagieren und aufmerksam zu machen. Wir setzen auch große Hoffnungen daran, daß Ihnen die Qualen, die diese ideologische Freiheitskämpfer erleben mußten, ebenfalls bewegen und daß Sie mit den für Sie angemessenen Maßnahmen reagieren und sich für die Befreiung der Angeklagten einsetzen würden.

In dem wöchentlichen Ilascu - Tag, möchten wir mit unserer Kampagne den Geist eines friedlichen Protestes unterstreichen, unter dem man für humane Werte und Freiheit agiert, genau so wie Ilascu für seine ethnische und kulturelle Individualität kämpfte.

Für Ihr Verständnis und Aufmerksamkeit möchten wir uns herzlichst bedanken.
Mit freundlichen Grüßen,


24.08.1998

Raspuns primit de la Ministerul de Externe al Germaniei in legatura cu cazul Ilascu.

Mult stimate D-le Pflanzer,

 

vã multumesc pentru scrisoarea Dumneavoastrã adresatã Ministrului de Externe, cu al cãrei rãspuns eu am fost însãrcinat.

Cazul ne este deja cunoscut aici.

Conditiile de arest ale deputatului moldovenesc Ilascu, care a fost condamnat la moarte în 1993 la Tiraspol, sunt într-adevar, dacã coreleazã cu cele relatate de Dumneavoastrã, îngrijorãtoare.

În ceea ce priveste pozitia Ministerului de Externe în legãturã cu acest caz, se poate spune cã numai datoritã protestului international împotriva sentintei din Tiraspol, a fost posibil ca aceastã sã nu fie executatã. Împreunã cu partenerii din Uniunea Europeanã, Germania s-a angajat foarte accentuat în acest caz, mai ales într-un protest comun cu Rusia adresat oficialitãtilor din Tiraspol.

Guvernul German a stãruit asupra unui proces legal pentru Ilascu, în afarã de aceasta, el se angajazã decis în toatã lumea împotriva pedepsei cu moartea. Aceasta este o caracteristicã principalã a politicii noastre pentru drepturile omului.

Datoritã relatiilor încã deficiente între guvernul moldovenesc din Chisinãu si oficialitãtile din Tiraspol în ceea ce priveste statutul Transnistriei, nu se poate calcula în viitorul apropiat cu retrimiterea cazului înspre justitia moldoveneascã.

O copie a scrisorii Dumneavoastrã a fost trimisã Ambasadei Germane din Chisinãu.

Ministerul de Externe si Ambasada Germanã din Chisinãu vor urmãri si in viitor cazul cu o mare atentie.

 

Cu salutãri cordiale,

Holleck


SusActiuni si InitiativeAnunturi URComisia de ExpertiScrisori si Mesaje Primite


(n.r. scrisorile de mai jos apartin Dnei. Bratulescu; pentru amanunte va rugam sa o contactati direct)

Please sign( do not forget, beg you kindly ) and e-mail to Rodica:
Rodica.Bratulescu@econ.kuleuven.ac.be
tel32-16-326592

Thank you

Domnului Presedinte Emil Constantinescu,

Mult stimate Domnule Presedinte,

Lucrez intr-o biblioteca de studii economice central si est-europene a Universitatii Catolice din Louvain , alcatuita de sotul meu, specializat in sisteme economice  comparate,care a si condus ani de zile acest institut in care activeaza inca alcatuind numeroase programe de schimburi si colaborari strict academice intre est si vest , profesor de care stiu sigur ca ati  auzit - fiind profesorul  Marvin R.Jackson, Va dau acest detaliu pentru a semnala  urmatorul lucru : in momentul de fata exista o avalansa de studii intreprinse de aceasta universitate asupra Moldovei si Transnistriei (de la toate departamentele, drept, stiinte politice etc, nu numai cel  de stiinte economice)- recte numeroase diplome in curs de desavirsire axate pe studierea , printre altele , a luptelor politice si economice din Transnistria si din Moldova, precum si a migratiilor . Ce surprinde  acesti cercetatori, este insuficienta informatiilor, printre altele si  asupra mentalitatii si comportamentului armatei a 14-ea (unii o cred de-a dreptul prietenoasa) pentru a penetra reala lupta intre puterile din Transnistria , Moldova si Rusia,  asupra rolului diverselor personalitati politice cheie, asupra identitatii moldovenilor din acea parte a lumii , asupra grozaviei inscenarilor de crime pentru a culpabiliza romanii ce refuza sa - si nege identitatea, asupra perversitatii si inumanitatii procesului intentat grupului Ilascu, asupra torturarii acestor romani total nevinovati, in fapt oameni pasnici,doar fiind-ca se declara romani si nu adopta designatia de moldoveni care vorbesc 'limba' moldoveneasca, ca si cum cineva ar avea dreptul sa monopolizeze identitatea omului pe lumea asta , ca-i roman sau evreu sau rus sau ce-o fi el , oriunde ar  trai , atita timp cit el se socoteste astfel;  de parca ar avea cineva dreptul pe lumea asta sa i confiste cuiva istoria , cultura si viata. Si toate acestea se intimpla desi nevinovatia lui Ilascu si a grupului sechestrat in puscaria ruseasca, este atestata public printre altele de generalul Rodionov , care a fost direct implicat in evenimente. Acest lucru este extrem de favorizat si de faptul ca posturile de radio si televiziune din lumea intreaga nu dezvaluie nimic sau suspect de putin  in legatura cu aceasta nenorocire abatuta asupra romanilor.. Chiar si Comitetul de la Helsinki recunoaste in raportul sau faptul ca ''razboiul din Transnistria , consecintele sale si fenomenele adjacente , printre care procesul de la Tiraspol au fost percepute superficial si fara obiectivitate, atunci cind nu au fost total ignorate'' . Ca sa nu mai vorbim de o persoana importanta ca Madeleine Albright , secretara de stat USA , specializata in probleme politice post-sovietice, care  a declarat in Bucuresti in 1994 ca nu se putea pronunta asupra problemelor Transnistriei, caci nu era suficient informata. Newsline a Europei Libere vorbeste trunchiat, deci foarte incomplet , lasind adesea dubii asupra unor aspecte majore(dispersindu-si informatiile prin internet catre mii si mii de cititori, gratis), si nici macar Amnesty International nu ofera in publicatiile sale mare lucru , dincolo de un raport , si citeva pagini superficiale ,anemice, ,in timp ce despre Ruanda si restul Africii suntem consistent si foarte perseverent informati. Nici Consiliul Europei, nici alte biblioteci si foruri din USA la care Romania ar trebui sa-si trimita rapoartele de agresiune asupra romanilor, asa cum fac alte tari , respectind adevarul obiectiv, la modul strict stiintific. Constat de exemplu ca exista in schimb o documentare dubioasa prin informatia incompleta ce o utilizeaza ,cu un numar crescind de lucrari (unele de doctorat), in care romanii trec in general drept tortioneuri de romi (dind ca exemplu tigani maltratati de cite un politist roman -fara sa se spuna nimic despre comportamentul romului insa, sau a celor ce l-au ajutat in fapta sa reprobabila) sau, despre  cit de rai sunt acei tarani ce nu se lasa jefuiti sau ucisi de grupuri de tigani fara sa circteasca, etc (in timp ce politia nu intervine din motive de coruptie serioasa) , dar nimic despre martirizarea moldovenilor de catre rusi.

Nu credeti ca acest lucru trebuie initiat tocmai  de catre Domnia Voastra, Stimate Domnule Presedinte, pentru a opri romanofobia evident finantata de politicieni corupti si inumani?

Cum este cu putinta ca Presedintele Romaniei sa nu intreprinda nimic sau mai nimic in acest sens, ma intreaba cercetatorii Moldovei si ai Transnistriei de la Louvain? Evreii au Anti-Defamation League ! ma someaza ei . Pe 22 Martie la prinz, pe canalul tv. Euronews, francezii au prezentat alegerile din Moldova pe baza unei pelicule ce reda un colt de Moldova cu pancarde si portiuni de oras,  cu institutii, magazine, scoli, cu inscriptii exclusiv rusesti. Normal deci ca mai   toti studentii ce studiaza  aici, la Louvain , unde ei vin si din SUA, din Marea Britanie, din Germania , din Franta , Africa, tarile nordice, China, Vietnam,(ca sa nu mai zic de Europa de est) ,din ani mai mici sau mai mari , sa considere Moldova teritoriu cuvenit rusilor, unde , normal, se vorbeste limba 'moldoveneasca',  i.e., 'o limba slava'.............. Dumneavoastra doar nu sunteti Celac, ambasadorul lui Iliescu, care in fata mea a sfatuit reprezentantii NATO in 1995 ca ,'salamul odata taiat nu se mai poate lipi la loc', deci sa faca bine NATO sa lase Moldova in pace, sa ramina in zona de influenta ruseasca, oricit de brutal exercitata!' Oare cine-i obligat sa apere romanii din Moldova , Domnule Presedinte? Doamna Nina Ilascu  v-a considerat increzator in promisiunile lui Lucinski, cind i-ati cerut eliberarea parlamentarului  Ilascu, Domnule Presedinte - si mai credeti inca, Domnule Presedinte, in Lucinski ? Si daca totusi nu mai credeti , Domnule  Presedinte,nu gasiti , ca, in fine , acum, in ceasul al 12-lea, cind Ilascu este atit de bolnav , cind Ivantoc are ciroza , ca, nici-unul ne mai fiind sanatos din acest grup , intreg acest grup are dreptul la un sprijin si o interventie radicala din partea Domniei Voastre? Noi suntem un numar mare de romani din strainatate care va rugam sa interveniti direct la Yeltin  atit prin scrisori insistente iscalite si de alti presedinti de state  prietene Romaniei, precum si prin prezenta Dumneavoastra personala in fata lui Yeltin, a lui Sergeev,a lui Smirnov,mai ales , a politicienilor cheie din Moldova si Transnistria -in numele strict al drepturilor omului. Sa le dea drumul macar acum , Domnule Presedinte, caci armata a 14 evident , mai zaboveste poate mult si bine in Transnistria iar Ilascu si restul grupului au dreptul sa traiasca si in alta parte decit in Transnistria. Exista presedinti care cred in Tribunalul de la Haga , in Consiliul Europei, in Amnesty International (care n-are inca sediu in Romania, dupa cite observ eu, de ce oare - toate vagaunile au), in posibila critica dreapta a lui Madelaine Albright ,care are o adinca simpatie umana pentru cei oprimati pentru identitatea pe care refuza sa si-o nege, intrucit ea a cunoscut in mod direct consecintele fobiei nationaliste, exercitata azi de tortioneurii lui Ilascu. Exista presedinti de stat care in atari situatii, cer ajutorul altor presedinti luptatori pentru drepturile omului. Am dori sa va numarati printre acestia. Suntem un grup de romani care aflind ca Ilascu este zilnic  infometat , insetat si sufocat , ne sta si noua  apa, aerul si hrana -in git , Domnule Presedinte. Dar Dumneavoastra , Domnule Presedinte? Dumneavoastra beti bine, gindindu-va la Ilascu care n-are nici apa destula de baut , Domnule Presedinte, Dumneavoastra mincati bine stiind ca  lui I se da doar cit sa nu moara, Dumneavoastra respirati bine stiind ca el se sufoca treptat  orbind intr-o hruba, Domnule Presedinte? Acest om nespus de cumsecade, Domnule Presedinte? Doar fiind ca-i roman? Noi va rugam sai- cereti lui Yeltin si acolitilor lui din Moldova , Transnistria si Rusia, atit prin scrisorile Domniei Voastre , alepresedintelui Clinton, ale lui Madeleine Albright  si ale altor oameni de stat carora le pasa de drepturile omului, cit si in persoana,  sa-l elibereze pe nevinovatul parlamentar Ilascu, pina nu moare, impreuna cu ceilalti, caci sunt cu totii grav bolnavi iar, comportamentul armatei a 14-a este gratuit terorist, acesti teroristi nerealizind altceva decit sa-si demonstreze si sa si amplifice uritenia sufletului, s-o faca din ce in ce mai vizibila: mai repulsiva, omenirii ! Si sa ne comunicati si noua exact ce ati intreprins si ce raspunsuri ati primit si de la cine. Tot prin aceasta scrisoare deschisa dorim sa ii cerem  ziaristului Mihai Vicol  de la Romania Libera , care s-a implicat in procesul grupului martirilor romani, sa-si  continue alaturi de noi lupta pentru eliberarea  acestor prizonieri de constiinta, intrucit Domnia Sa cunoaste faptele in profunzime. Domnule Presedinte, suntem increzatori in puterea Dumneavoastra de a face mai mult pentru a informa opinia publica din lumea intreaga asupra suferintelor poporului roman in aceasta epoca de 'tranzitie', prin - Consiliul Europei, Congresul USA,Tribunalul de la Haga si bibliotecile lor, Europa Libera , Amnesty International, care are sedii in atitea state, etc., caci doar prin informatie corecta si cinstita veti putea  alerta pe cei ce ne pot ajuta la scara mondiala. Nu prin tacere. Si nici prin ignorarea centrelor de informatie cind e vorba sa propagati cunoasterea suferintei celor pe care-i reprezentati. Suntem increzatori in capacitatile diplomatice ale Domniei Voastre ,care in mod sigur merg cu mult mai departe decit  v-au dus faptele intreprinse pina acum intru salvarea grupului de moldoveni torturati in Transnistria, si in special  a  parlamentarului Ilie Ilascu , martirizat in puscaria ruseasca de la Hlinoaia, CHIAR SI IN ACEASTA CLIPA.............

Cu stima ,
Rodica S. Bratulescu - Jackson
Rodica.Bratulescu@econ.kuleuven.ac.be

Solicitam in mare desperare ajutor financiar atit pentru familiile celor din puscariile rusesti cit si a moldovenilor marginalizati si infometati de catre politicieni fara scrupule si de catre agentii lor. Acestia o duc extraordinar de greu. Fiind prada unei lente exterminari. Va rugam deci trimiteti-le  bani pe
'CONTUL ILASCU PRIN VICOL'
Bankcoop,Suceava,prin Mihai Vicol ptr. grupul Ilascu
cont nr 25110258958642

Beg you very , very kindly, send out this message to everybody on your lists - Ilascu is dying. I need massive help to determine Albright to do something about Transnistria. She didn't budge so far. Only she can help.
Thank you infinitely .
Rodica S. Bratulescu -Jackson
Tel:.32-(0)16-32.65.92
E-mail: Rodica.Bratulescu@econ.kuleuven.ac.be

On the occasion of the American-Romanian Academy conference, May 1,1998, at the Library of Congress.

TO: All Members and Guestes of the 'Society for Romanian Studies' to All Romanians and to All Our Real Friends

Dear Sir/Madam,

I am hereby asking you kindly for help to stop the torture and the illegal detention of the Ilascu group, based upon the 14-th Russian army's set-up trial in Transnistria. Your answer (or lack of answer) will be part of a report I am preparing upon it, called:

The Inexcusable Silence over Transnistria.

Please sign if you agree to petition along with us, the US Secretary of State, for help to innocent people, undergoing torture even at this moment:

Petition written and signed on the occasion of the American-Romanian Academy conference May 1,1998, at the Library of Congress.

Dear Mrs Albright,

We should like to ask for your kind help and assistance to put pressure on Yeltzin and his acolytes, to extradite the innocent prisoners of conscience of the Ilascu group, since nothing can be expected in this sense from the Moldavian or from the Romanian leadership: the Romanian President is obviusly not wasting his time with the torturers of Ilascu at this point. The massacre organized at Tighina by the KGB, was left entirely only to people like Ilascu to be concerned about and to react to. Not to the Romanian governments - whether Iliescu 's or Constantinescu's(who made a gesture or two and went home). The Moldavian Government , having been part of the whole KGB set-up(i.e.worked in complicity with the Russian army), helped the occupants through calculated passivity, to do away with the uncomfortable Romanians in Transnistria- so this government doesn't come into question either.

We consider that so far , the Moldavian Romanians have not had the benefit of US help in this respect.

We should like very much to see a concrete , finalized political effort made on the part of the United States at stopping the torture and at obtaining the freedom of these innocent people, whose only fault was the claiming of their right to their own identity, without falsification.

The so called Transnistrian Government' having been openly called both by general Lebed and by general Rodion, 'a bunch of criminals'.

Sincerely,
Your signature(please e-mail to Rodica):

Inquiry performed on the occasion of the American-Romanian Academy conference May 1,1998, at the Library of Congress.

The Inexcusable Silence over Transnistria.

By analogy with the silence over the Jews' sufferance, I am studying the unexplainable  silence of both the Western(and Eastern) media as well as the Western(and Eastern) academia's incredible self-censorship over this issue(see the US ambassador Madeleine Albright, a specialist in the political problems of the post-Soviet space, serenly declaring herself in 1994, in Bucharest," not sufficiently informed",  in order to make a statement on the Transnistrian drama of the Romanian people, suffering under the Russian 14-th army's bestiality).

Does it matter to your society that these impostors' "philological dispute" is mutilating both a people and a language of the world-community (a dispute with an obvious answer)? Does it  matter to you , that this is "a linguistic self- evident truth (namely that the Moldavians speak Romanian and that there is no such thing as the Moldavian language, and thus the official language in Moldavia must be Romanian", which conditions "the other evident truth that the Russians have to admit , namely that the Red Army is an occupation army in Bessarabia, that the Soviet power was not -and is not- legitimate and that Moldavia might unite with Romania, sooner or later" - please see the Romanian Helsinki Report) Do you ever discuss this harrassment with the members of ARA? Did the torturing of the Romanian language -the unnatural contortions imposed upon this Latin tongue, along with a contradictory, chaotic pronounciation and imposed Cyrillic orthographic deviations , to necessarily sound or look Russian , and think Russian - didn't this warping of a cultural good , hurt your human decency? Why not speak out ? Or perhaps, 'you haven't studied the problem yet?' In order to have an opinion. It happened in 1991see , and a lot more, a lot earlier ,the archives have started to speak out heavily against the silence over the millions of butchered or deported Romanians from those parts of the world - we've had enough time to ponder upon this drama .......those who love Romania. Or perhaps you think like Celac , the so called 'ambassador of the Romanian people' to England, who instead of defending the Moldavian Romanians, said in front of me, in 1995, to the Nato representatives and to quite a number of academics,' leave Moldavia aside,  once a salamy has been cut , you cannot glue it back together again'! A typical phobia for justice..... Since such events are shaping both Romanian history and Romanian culture at present , may I beg you very kindly to help me understand how you think, by answering my tiny questionnaire: Are you shocked by the Western silence, both on the part of the media and the academia , as well as on the various societies' part(with very few exceptions), like Amnesty International and others , who report close to nothing upon the Romanian sufferance? Or at certain publications'claims to objectivity made in a highly truncated style,so as for you to conlude the opposite of what really happened, on the Transnistrian drama, a drama provoked by the bestiality of the 14-th Russian Army upon the Romanian people , by this ' bunch of criminals' -, as general Lebed and general Rodion called the perpetrators?

Yes:.............
No:..............
Comments:

Most gratefully ,
Rodica S.Bratulescu-JacksonSusActiuni si InitiativeAnunturi URComisia de ExpertiScrisori si Mesaje Primite


Asteptãm comentariile dumneavoastrã la: romania@netside.net
© 1997, 1998  Uniunea Româneascã. All rights reserved.

Paginã desenatã si intretinutã de Uniunea Româneascã Webmaster.Intoarce-te la Pagina Anterioara  Întoarce-te la Pagina Anterioarã