Dacă doriti să postati un Apel Umanitar catre UR apăsatia aici!

Asezãmânt de Caritate " Sfântul  Vasile  cel  Mare " ALBA IULIA 
Mitropolia Moldovei si Bucovinei - Lacas de Cult
Parohia "Sf. Cruce" - Obcini - Suceava
Initiativa "Jose Carreras - Impotriva Leucemiei"
Mircea Hategan Memorial Fund.
Ionut Razvan Brandusoiu 2,5 ani.
Vasile Stoica - Turul Lumii in fotoliu rulant.

 

APEL UMANITAR 

Dragi colegi, 

Am primit cu zile în urmã acestã scrisoare de la Pãrintele Ioan Mihail Dan din Alba-Iulia si cum mã leagã multe amintiri plãcute de acest coltisor frumos al României, orasul natal al sotiei mele, rog pe toti membrii UR, sã analizati proiectul prezentat mai jos, cu rugãmintea sã-l divulgati prietenilor si colegilor vostri. 
Dacã doriti puteti sa încãrcati (Download) proiectul acestui Asezãmânt de Caritate,  fãcând "click" pe icon-ul ce urmeazã (proiectul este scris in format Word 6.0 Win' 95). Click si încărcati Proiectul acestui Asezamant de Caritate 

Cu prietenie,  
Adrian Butuc  
UR Portugalia  
 

Sunt pãrintele Ioan Mihail DAN, consilier cu probleme sociale si de tineret al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia.  
Am intrat în posesia adresei de E-mail a domniei voastre de pe serverul kappa.ro.  
În speranta cã ne-ati putea ajuta, vã trimitem alãturat un proiect privind construirea unui asezãmânt de caritate în orasul Alba Iulia.  
Vã rugãm dacã cunoasteti un potential finantator, sã-i aduceti la cunostintã intentia si dorinta noastrã. Ne dãm seama cã este vorba de o sumã foarte mare, dar sperãm sã o gãsim la mai multi finantatori.  
Asigurându-vã de rugãciunile noastre cãtre Dumnezeu pentru românii de pretutindeni,  

Cu consideratie,  
Pr. Ioan Mihail DAN  
Consilier Eparhial 

ASEZÃMÂNTUL DE CARITATE
" Sfântul  Vasile  cel  Mare " ALBA IULIA - 1998
ARHIEPISCOPIA ORTODOXÃ ROMÂNÃ ALBA IULIA
SECTORUL "BISERICA SI SOCIETATEA"
COMPARTIMENTUL DE ASISTENTÃ SOCIALÃ
2500, Alba Iulia,str. Mihai Viteazul nr. 16;
tel. 058-817766; 811690 int. 22; fax 058-812797
Cu îngãduinta Dvs. vã prezint câteva fragmente din proiectul prezentat de Pr. Ioan Mihail DAN

1) Ce se doreste a fi acest asezãmânt? 

Asezãmântul de asistentã socialã Sf. Vasile cel Mare este o casã de asistentã socialã, prin care Biserica doreste sã vinã în ajutorul sãracilor si orfanilor la modul concret. 
Dincolo de actul filantropic personal, Biserica trebuie sã se implice în mod organizat în ajutorarea semenilor, si acest asezãmânt este modul cel mai concret. 
Necesitatea înfiintãrii lui rezultã din situatia socialã actualã si trecerea bruscã de la sistemul economic centralizat la economia de piatã, îi supune pe oameni la un efort fizic si psihic la care nu toti fac fatã - de aici acutizarea problemelor sociale si înmultirea lor. 

2) Din ce se compune? 

 • cantinã pentru sãraci
 • casã pentru copii orfani
 • grãdinitã de copii
a) Cantina pentru sãraci se impune ca cea mai practicã formã de asistentã socialã în contextul social actual. Dorim sã începem cu un numãr de 100 portii/zi, dar cu sigurantã cã acest plafon va creste. 
Amintim ca si parteneri ai acestei pãrti a asezãmântului de caritate: Societatea de Binefacere "Diakonia" a Parohiei Evanghelice Alba Iulia, Primãria Municipiului Alba Iulia, Parohiile ortodoxe din cuprinsul Protopopiatului Alba Iulia. 
Persoanelor care nu se pot deplasa li se va duce prânzul acasã, cu ajutorul voluntarilor. Asistatii vor fi antrenati în diferite activitãti cu rol recuperator si de integrare socialã. 
b) Aceastã casã pentru orfani va oferi adãpost pentru 50 de copii. si acesti copii au dreptul la iubire, un cãmin, o hranã caldã, educatie, ajutor. De aici îsi vor putea termina scoala (primarã, gimnaziu, liceu, facultate) în învãtãmântul de stat. Vor fi dati în plasament familial, poate le vor fi gãsite familii adoptive. 
c) Grãdinita de copii va avea spatiu într-una din aripile clãdirii, distinct, cu iesire la stradã. Va functiona în colaborare cu Ministerul învãtãmântului (În sensul cã educatorii vor fi salarizati de stat). 
În buna educatie pe care sperãm cã le-o vom da copiilor un loc important îl vor ocupa religia si o limbã strãinã. Dacã dorim sã avem oameni de bazã în viitor, trebuie sã investim în educatie încã din prima copilãrie. Numãrul de copii care vor beneficia de aceastã grãdinitãa este de 50. (Douã grupe.) 
 
3) Cui serveste acest asezãmânt? 

Oamenilor sãraci care vor putea mânca aici, copiilor orfani care vor fi îngrijiti la acest asezãmânt de asistentã socialã, copiilor prescolari care în viitor vor continua aceste lucrãri în numele Bisericii. 

4) Rolul si locul asezãmântului în Alba Iulia! 
 

 • Avînd în vedere cã în orasul Alba Iulia, cantina socialã a Primãriei, cu un numãr de 100 portii/zi este mult sub necesarul orasului; (În urma anchetelor sociale efectuate de Biroul de asistenyã socialã al Episcopiei Ortodoxe si de cel al Primãriei Alba Iulia, necesarul este de aproximativ 700 portii/zi.) 
 • Având în vedere cã ea nu existã ca si clãdire ci functioneazã pe lângã Cãminul de Pensionari, de unde cei în drept îsi pot lua mâncarea în sufertas, (mâncare ce este putinã si slabã din punct de vedere caloric), fãrã sã existe o salã de mese destinatã acestui scop; 
O cantinã pentru sãraci este o necesitate pentru orasul Alba Iulia si este foarte potrivit ca aceasta sã fie administratã de Bisericã. 
 
 • Avînd în vedere numãrul mare de copii abandonati, orfani sau fugiti de acasã, care trãiesc în stradã, dupã legi ale lor, bazate pe violentã; 
 • Având în vedere cã numai de la Leagãnul de copii din Alba Iulia, se îndreaptã spre casele de copii în medie 30 copii/an. 
 • Având în vedere cã multi dintre acestia îsi vor gãsi locul în societate dacã se vine în ajutorul lor; 
 • O casã pentru copii vine sã ajute la rezolvarea multor probleme viitoare ale societãtii si probleme actuale ale celor ce vor beneficia de ea. 
 • Având în vedere conceptele moderne ale educatiei; 
 • Având în vedere multitudinea si diversitatea informatiilor cu care sunt bombardati copiii zilnic; 
 • Având în vedere cã si Biserica trebuie sã pãstreze ritmul cu societatea; 
Rolul unei grãdinite de copii este bine definit. 


Mitropolia Moldovei si Bucovinei 
Arhiepiscopia Iasilor 
Protopopiatul Roznov 
Parohia "Sfintii Imparati " 
Slobozia II- Roznov 
Loc.Slobozia 
Tel.033.210281 
Jud. Neamt 
 
 
 
Domnule Director 
 
Subsemnatul preot Naclad D. Constantin,paroh in parohia Slobozia II,com. Roznov , jud. Neamt , cu respect va adresam , in numele lui Dumnezeu, invitatia de a participa alaturi de noi la ridicarea unui lacas de cult. 
Constructia (se lucreaza la acoperirea bisericii) a fost autorizata de Prefectura jud.Neamt, cu Autorizatia nr.20 din 24.05.1994, iar in vederea desfasurarii ei am deschis contul nr.45107552 pe numele Parohiei Slobozia II la Banca Comerciala Romana SA - sucursala jud.Neamt, cont in caree puteti si dumneavoastra sa depuneti eventualele donatii. 
Vrem sa va asiguram ca aceasta constructie s-a inceput in conditii foarte grele, de aceea oricat de mic v-ar fi ajutorul pe care veti putea sa ni-l acordati, va asiguram ca el va insemna foarte mult pentru noi.Are insemnatate mai ales dragostea si intelegerea pe care ne-o acordati. 
Puteti retine si analiza faptul ca multe persoane si societati puternice dau sponsorizari de zeci de milioane pentru diferite organizatii social-culturale sau sportive, dar in acele domenii nu sunt pomenite pentru fapta lor mareata decat in ziua inaugurarii,dupa care, sunt uitati definitiv sau chiar clevetiti...insa cine investeste intr-o Biserica de pe la noi, acela este pomenit in eternitate in fiecare zi de slujba, si astfel memoria lor ramane vie in fata tuturor generatiilor ce vor intra in aceste biserici. 
Rugam pe Bunul Dumnezeu sa va rasplateasca genmerozitatea si sa va aiba in paza Sa. 
 
 

Cu respect 
Preot Naclad Constantin 


 
Parohia "Sf. Cruce" - Obcini
 
SCOP: Cei care considerã cã pot ajuta, pot trimite donatii la contul specificat în scrisoare sau pot sã îl contacteze pe Mircea Popescu. 
Specificatii: Presa este invitatã sã initieze o campanie de strangere de fonduri. 
Stadiul: În curs de desfãsurare.

Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor
Parohia "Sf. Cruce" - Obcini
Str. Bistritei f.n. Suceava 5800
cod fiscal 4327154
cont 45.10.0482 BCR Suceava
Tel. 512.500
Mult stimate Domnule inginer Mircea Popescu
Director SUA Uniunea Romaneasca,

Cu multa stima si aleasa consideratiune subsemnatul preot Schiopu Dorel, paroh la parohia "Sf. Cruce" - Obcini din municipiul Suceava, venim prin prezenta si va rugam fierbinte sa ne ajutati sprijinindu-ne la continuarea lucrarilor de constructie a bisericii parohiale din tanarul cartier sucevean Obcini, str. Bistritei f.n, biserica ce este imperios necesara numarului mare de credinciosi ce participa la slujbele religioase in plina strada.

Cresterea galopanta de la o zi la alta a preturilor si nesiguranta zilei urmatoare, nu ne pot permite sa inaintam mai repede si mai mult cu constructia sau cu procurarea materialelor si datorita faptului ca puterea financiara a credinciosilor a scazut foarte mult.

Valoarea estimativa a Devizului reactualizat este de peste un miliard de lei. ( Alaturat am primit o copie Xerox a devizului - Nota M.P ) De aceea indraznim, prin bunavointa Domnului Ambasador Mircea Dan Geoana, sa apelam la inima si sufletul domniei voastre si prin dumneavoastra Domnule inginer Mircea Popescu apelam la inimile colaboratorilor si prietenilor ce au in suflet Romania si dulcea Bucovina si va rugam fierbinte sa fiti partasi impreuna cu noi la greutatile ce le avem acum, dar si la bucuria de a fi adevarati CTITORI ai acestui sfant locas spre pomenirea urmasilor si slava lui Dumnezeu.

Va multumim cu recunostinta rugandu-ne Bunului Dumnezeu sa va daruiasca dumneavoastra si familiei dragi multa sanatate si prosperitate.

Pr. paroh

Semnatura
Stampila
Str. Magura 5, Bl.G9 sc A ap.3
Suceava - 5800


Sus 
Actiuni si Initiative Anunturi UR Comisia de Experti Scrisori si Mesaje Primite 

 
 

Dragii mei, 
 
Saptamana trecuta am avut onoarea sa il intalnesc in Los Angeles pe Vasile Stoica, romanul care face inconjurul lumii in fotoliu rulant pentru a promova accesul pentru personele cu handicap. 

Vroiam doar sa va scriu cateva randuri.  Vasile este intradevar un om deosebit.  I-am admirat curajul si inainte sa il cunosc personal, dar acum va pot marturisi ca am fost egal impresionat de integritatea si dedicatia lui. 

Avem printre noi un adevarat erou.  Imi amintesc ca vorbeam in Romania despre el; si am inteles ca Vasile da multe sperante persoanelor cu handicap de acolo care vad in el un veritabil invingator. Este mai usor de inteles 
asta vazandu-l pe Vasile cum "sare" o bordura inalta cu fotoliul sau rulant, pentru a intra in biserica; totul doar prin forta bratelor. Vasile nu are nevoie de ajutor, a invins deja greutatile vietii. In acelasi timp, efortul 
lui deschide ochii lumii spre problemele pe care personale cu handicap le infrunta in fiecare zi. 

Drumul lui Vasile in jurul lumii nu este lipsit de greutati.  A plecat din Romania cu doar $500, si acum se gaseste intr-o situatie financiara proasta. Motelurile de aici sunt destul de scumpe, iar drumul il va purta acum in 
America de Sud, unde comunitatile romanesti sunt mai putine si drumurile grele.  Doar doua persoane au reusit sa faca inconjurul lumii in fotoliu rulant, dar mergand mai putini kilometri decat Vasile si-a propus.  Un ajutor l-ar pune pe acest roman in cartea recordurilor. 

As vrea sa va rog, in masura in care o puteti face, sa donati $10-$20 pentru contul lui bancar: 

Vasile Stoica 
Bank of Montreal 
2330 Bloor Street West 
Toronto, ON M6S 1P3 
Cont: 3072 694 
Bransa: 03672 

Sotia mea, Magda, ii admira curajul lui si vrea sa doneze $20; la randul meu voi adauga $30. 

Pentru informatii suplimentare, va rog sa vizitati pagina lui Vasile Stoica de pe Internet de la http://www.thebans.com/vasile sau sa ii scrieti pe adresa vasile_stoica@yahoo.com 

Mi-ar place sa aud si de la alti membrii ai Uniunii care au avut ocazia sa il cunoasca. 

Cu prietenie, 
Radu Murgescu, Jr. 


Proiect: Initiativa "Jose Carreras - Impotriva Leucemiei".
SCOP: Sprijinul copiilor români bolnavi de leucemie
Proiectul este condus de Juergen Pflanzer
Termen: Început pe data de 10 III 1998. 
Stadiul: În curs de desfasurare. 
Drumul acestui proiect a fost urmãtorul: 

primind o scrisoare din România pentru sprijinul unui copil român bolnav de leucemie, nu am pierdut ocazia de a îndreptã cererea noastrã de ajutor cãtre reprezentanta germanã a initiativei Domnului José Carreras, atât pentru ajutorul direct al familiei, cât si pentru a atrage atentia asupra României, mai bine zis asupra pacientilor de aici. 

Din pãcate am aflat cã sectia germanã nu se ocupã decât în exclusivitate de situatia de pe teritoriul german. 

Planul urmator va fi de a contacta sediul din Barcelona a Initiativei "Jose Carreras - Impotriva Leucemiei", iar apoi, dacã aceasta va rãmâne deasemenea fãrã succes, putem propune membrilor UR posibilitatea de-a înfiinta un cont propriu de donatii pentru rezolvarea acestor situatii. 

În acest caz vom lua eventual atât legãtura cu anumite spitale românesti, cât si cu societatea pe care Uniunea Româneascã a descoperit-o si care vinde aparaturã medicalã întrebuintatã la un pret convenabil. 

Trebuie sã fim constienti cã succesul acestei initiative va depinde în acest caz numai de sprijinul si caritatea românilor. 

Vã multumim pentru atentia acordatã acestui proiect, cu asigurarea cã vã vom tine la curent cu desfãsurarea lui. 

Al Dumneavoastrã, 

Juergen Pflanzer. 


Mã numesc, Baranga Cornel din Brãila, provin dintr-o familie sãraca si fac un apel umanitar cãtre Diaspora Româna din S.U.A. si Canada de a mi se asigura suma de 10.000 USD (sumã necesarã pentru un transplant de mãduvã într-un spital de specialitate din S.U.A.). 

Cei care doresc si pot sã mã ajute o pot face prin ordin de platã extern în contul Banca Comercialã Româna în valutã, nr. 475151611090 filiala din Brãila. 

Adresele de email la care putem fi contactati sunt: dann@flex.ro si flavius@flex.ro . Astept rãspunsul dumneavoastrã. 

Vã multumesc din inimã, al dumneavoastra 

Baranga Cornel 


Scrisoarea trimisã de cãtre Juergen Pflanzer conducerii Initiativei "Jose Carreras - Impotriva Leucemiei" din Germania.  

 

Mult stimate Doamne, mult stimati Domni, 

ca membru al comisiei de Sãnãtate a Uniunii Românesti, organizatie internationalã a românilor de pretutindeni si în acelasi timp ca reprezentant al acesteia în Germania, am onoarea sã apelez la Dumneavoastra, cerându-vã prin aceasta ajutorul, deoarece Dumneavoastrã ati fi, datoritã initiativelor Dumneavoastrã caritative binecunoscute si ale telurilor pe care le urmãriti, un sprijin serios - si probabil singurul - pentru cazul ce îl voi descrie în rândurile urmãtoare. 

Înainte cu putin timp am primit de la o familie din România o scrisoare, în care suntem rugati sã sprijinim financiar un transplant de mãduvã pentru copilul acestei famili, care este bolnav de leucemie. Aceastã operatie va fi efectuatã într-un spital din Statele Unite si se va ridica la o suma de 10.000 USD. 

Am fost impresionati de aceasta, mai ales cunoscând atât de bine relatiile sociale din România si întelegând cã acest copil nu va mai avea nici o perspectivã farã ajutorul institutiilor in strainatate. Sperantele si emotiile acestei familii, care se ascund în aceastã simplã scrisoare si care au determinat familia sã se desprindã de orice sentiment de retinere si jenã si sã apeleze la oameni strãini, ne-au miscat, si dorim sa gãsim posibilitatea cea mai bunã de a ajuta acest copil. 

Bineînteles cã, atât cât ne stã în putere, vom face cunoscut acest apel, pentru a putea promova sprijinul familiei dupã competenta noastrã. Din pãcate însa, nu suntem nici o initiativã caritativã foarte cunoscutã, nici o organizatie de profit, care ar dispune de mijloacele necesare; deci dacã am putea aduna aceastã sumã stã sub semnul întrebãrii si numai întreaga sumã ar putea salva viata copilului. 

Din pãcate, România a fost un timp uitatã, datoritã unui regim politic odios. Chiar si în prezent se uitã deseori aceastã regiune, însâ, dacâ izolarea odatã din cauze politice, ar întretine în viata o uitare generalã, s-ar comite gresala sã se ignore în multe cazuri destine umane, care sunt legate de aceeasi suferintã ca si aici, însã probabil de mai putine sperante. 

De aceea dorim sã apelãm la Dumneavoastrã, la fel de deschis ca si familia din Romania, deorece credem cã detineti posibilitatea sã redati în asemenea situatii acestor oameni speranta doritã. 

Atasãm scrisorii noastre scrisoarea originalã din România. Am fi bucurosi, dacã v-am putea fi de folos cu informatiile necesare si dorim a prelua cu placere mijlocirea contactului intre Initiativa Dumneavoastrã si familia din România. 

Si pentru viitor dorim a vã servi ca sprijin în ceea ce priveste România. 

Pentru atentia si efortul Dumneavoastrã doresc a vã multumi anticipat, 

Juergen Pflanzer 


Scrisoarea pe care am primit-o raspuns de la „ Deutsche José Carreras Leukämie-Stiftung e.V.  

München, 17. 03. 1998  

 

Mult stimate Domnule Pflanzer, 

 

Multe multumiri pentru scrisoarea Dumneavoastra din 10 martie 1998, în care ne rugati sã sprijinim Financiar pentru tratamentul unui copil din Romania. 

Chiar dacã destinul copilului ne afecteazã mult, nu ne este din pacate posibil a vã oferi sprijinul cerut. 

Initiativa Impotriva Leucemiei José Carreras urmãreste de la înfiintarea sa urmatoarele teluri: 

1) Înfiintarea si înzestrarea centrelor de transplant de mãduvã, deoarece în Germania constã o necesitate urgentã de paturi pentru transplantãri. Acestea vor putea fi de folos pentru un timp îndelungat multor pacienti cu leucemie, atât copiilor cât si adultilor. 

2) Încurajarea stiintei si cercetarii în domeniul leucemiei prin sprijinirea proiectelor de cercetare si fondarea stipendiilor de cercetare pentru oameni de stiinta tineri. 

Regretam cã nu v-am putut fi de folos în angajarea Dumneavoastrã si vã urãm mult succes în cadrul eforturilor viitoare . 

Cu salutari amicale, 

Ingo Kraus 

Directiunea de afaceri. 

PS: Cu ocazia potrivitã puteti verifica încã o datã estimarea costurilor pentru tratamentul în SUA. În general suma pentru un transplant de mãduvã se ridicã la USD 100.000 pânã la USD 150.000. 

 
 
 
 

 
 

Nume:  
Subiect:  
Adresa:  
  

(orasul, provincia, tara, codul postal)
Tel:  
Fax:  
E-mail:  
Trimiteti:  
Stergeti:  
Va rugam sa postati Apelul D-voastra: 

Faceti comentariile necesare la: romania@netside.net
© 1997, 1998  Uniunea Romaneasca. All rights reserved.
Pagina desenata si intretinuta de Uniunea Romaneasca Webmaster.

 
Intoarce-te la Pagina Anterioara  Intoarce-te la Pagina Anterioara