Pentru a deveni membru al Uniunii Romanesti apasati aici

Proiect: Accesul la dosarele securitãtii

SCOP: Accesul la dosarele securitãtii atât cele personale cât si ale demnitarilor. Declansarea procesului asanãrii morale a societãtii românesti.
Specificatii: Scrisoare deschisã împotriva amânãrii si diluãri scopului. Scrisoarea, semnatã de peste 50 de persoane prin Internet (romanian_lobby si soc.culture.romanian), a fost trimisã spre publicare unor ziare din România si exil.
Termen: Început pe data de 10 IX 1997, finalizarea proiectului pânã pe 11 IX 1997.
Stadiul: REALIZAT 14 IX 1997.


Din ZIUA 11 iunie 1998

Organizatiile romanesti din Exil cer Senatului trecerea cu prioritate absoluta a Legii dosarelor in varianta propusa de Ticu Dumitrescu

Organizatiile romanesti din Exil, Romanian Lobby, Uniunea Romaneasca, Asociatia Studentilor Romani din Franta si Grupul de sprijin al Aliantei Civice din Munchen, cer Senatului Romaniei trecerea cu prioritate absoluta la votarea legii accesului la dosarele Securitatii in forma in care a fost propusa de C-tin Ticu Dumitrescu. Reprezentantii organizatiilor din Exil isi exprima ingrijorarea fata de tergiversarea adoptarii legii si fata de interventiile unora dintre senatori pentru modificarea in asa fel a proiectului de lege incat legea, odata adoptata, ar fi impracticabila scopului propus : asanarea vietii politico-sociale din Romania.Romanii din Exil atrag atentia coalitie guvernamentale ca va da "proba maturitatii prin trecerea de urgenta la aplicarea pachetului de reforme asteptate nu numai de alegatorii sai cat si de Occident".

Reprezentantii organizatiilor romanesti semnatare ale scrisorii deschise cer presedintelui Emil Constantinescu "sa utilizeze in intregime prerogativele constitutionale pentru a inlatura din structurile statului demnitarii si reprezentantii structurilor ministeriale sau parlamentare , care prin atitudinea lor, blocheaza reforma".

Andrei BADIN


Scrisoare deschisã adresatã Presedintelui României, Domnul Emil Constantinescu, Primului Ministru al Guvernului, Domnul Victor Ciorbea, Presedintelui Senatului, Domnul Petre Roman, Presedintelui Camerei Deputatilor, Domnul Ion Diaconescu.

Stimati Domni,

Rezultatele alegerilor din noiembrie trecut, au trezit în noi, românii, speranta reinvierii valorilor fundamentale ale democratiei si ale libertãtii, speranta în schimbarea profundã a societãtii românesti, speranta cã ostracizarea securo-comunistã care a dãinuit decenii de-a rândul, va fi, în sfârsit, eliminatã definitiv din viata româneascã.

Diaspora româneascã, formatã din oameni liberi cu dragoste de Patrie, s-a gãsit pentru prima oarã din istoria sa de aceiasi parte cu Tara si cu cei care au fost chemati sã o conduca. Ne asteptam atunci ca unul dintre primele gesturi al noii Puteri sã fie unul prin care sã se declanseze procesul asanãrii morale a societãtii românesti fãrã de care, noi românii, nu vom putea niciodatã privi viitorul cu capul sus.

Este vorba, asa cum ati sesizat, despre adevãrul legat de SECURITATE, despre accesul la dosarele personale si ale demnitarilor.

Nu putem admite si accepta sa se incerce amanarea, stoparea si diluarea propunerii Liiceanu, Dumitrescu, Cerveni.

Diaspora romaneasca îsi pune sperantele în dumneavoastrã. Nu ne dezamãgiti! Nu uitati, de undeva de Sus, Presedintele moral al României, Domnul Corneliu Coposu, ne priveste!

Prof. Univ. Dr. Mircea Roman, Canada
Liviu Cananau, Canada
Radu Murgescu Jr, S.U.A.


(GENERAL) DIASPORA-DOSARE-SECURITATE Diaspora românã se pronuntã pentru accesul la dosarele fostei Securitãti

BUCURESTI, 15 sep (MEDIAFAX) - Reprezentati ai disporei românesti au solicitat autoritatilor române autorizarea accesului la dosarele persoanelor si ale demnitarilor, aflate în arhivele Securitãtii.

Într-o scrisoare deschisã adresatã presedintelui României, primului ministru si presedintilor celor douã Camere ale Parlamentului, reprezentatii diasporei afirmã cã accesul la dosarele Securitãtii reprezintã declansarea "procesului de asanare moralã a societãtii românesti". Diaspora afirmã cã nu poate admite amînarea, stoparea si diluarea propunerilor avansate de Gabriel Liiceanu, Ticu Dumitrescu si Nicolae Cerveni, referitoare la accesul la dosarele Securitãtii.

Scrisoarea este semnata de 60 de reprezentati ai diasporei romãne din SUA, Canada, Franta, Belgia, Germania, Marea Britanie si Elvetia.

MEDIAFAX


Sus
Actiuni si Initiative Anunturi UR Comisia de Experti Scrisori si Mesaje Primite

ZIUA - Miercuri 17 septembrie

Corespondentã din Washington, de la Anca OEGAR si Sorin PASARIN

Diaspora romano-americanã cere accesul la dosarele Securitãtii

Un grup de 58 de personalitãti ale diasporei romano-americane au transmis o scrisoare deschisa adresatã presedintelui României, Emil Constantinescu, primului ministru al Guvernului, Victor Ciorbea, presedintelui Senatului, Petre Roman, si presedintelui Camerei Deputatilor, Ion Diaconescu, cerându-le reglementarea accesului românilor la dosarele Securitãtii. "Rezultatele alegerilor din noiembrie trecut au trezit în noi, românii, speranta reinvierii valorilor fundamentale ale democratiei si ale libertãtii, speranta în schimbarea profundã a societatii românesti, speranta cã ostracizarea securisto-comunistã care a dãinuit decenii de-a randul, va fi, în sfârsit, eliminatã definitiv din viata româneascã. (...) Nu putem admite si accepta sã se încerce amânarea, stoparea si diluarea propunerilor avansate de Liiceanu, Dumitrescu, Cerveni", se aratã în scrisoarea deschisã.


Agentia de presã FLUX:

rom6423/DIASPORA DOSARE SECURITATE/AP FLUX Chisinãu, 16SEP97

Reprezentati ai diasporei romanesti au solicitat autoritatilor romane autorizarea accesului la dosarele persoanelor si ale demnitarilor, aflate in arhivele Securitatii, noteaza MEDIAFAX, citata de AP FLUX.

Intr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui Romaniei, primului ministru si presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, reprezentatii diasporei afirma ca accesul la dosarele Securitatii reprezinta declansarea "procesului de asanare morala a societatii romanesti". Diaspora afirma ca nu poate admite aminarea, stoparea si diluarea propunerilor avansate de Gabriel Liiceanu, Ticu Dumitrescu si Nicolae Cerveni, referitoare la accesul la dosarele Securitatii.

Scrisoarea este semnata de 60 de reprezentati ai diasporei romane din SUA, Canada, Franta, Belgia, Germania, Marea Britanie si Elvetia.


Sus
Actiuni si Initiative Anunturi UR Comisia de Experti Scrisori si Mesaje Primite

"Szabadsag" (Libertatea) din Cluj 17 septembrie 1997

Pentru purificarea morala a romanilor.

Reprezentantii diasporei romane petitioneaza autoritatile romane,ca sa faca accesibile dosarele tinute la Securitate a celor in pozitii de conducere. Ei argumenteaza in scrisoarea deschisa adresata presedintelui de stat,primului ministru si a celor doi presedinti ale camerelor parlamentului,ca accesibilitatea dosarelor de la securitate ar duce la inceperea procesului purificarii morale a societatii romane. Reprezentantii diasporei declara ca nu e acceptabila aminarea inititiativei facute de Gabriel Liiceanu, Ticu Dumitrescu si Nicolae Cerveni, in scrisoarea deschisa semnata de 60 de intelectuali romani, care reprezinta comunitati romane traind in SUA, Canada, Franta, Belgia, Germania, Marea Britanie si Elvetia.

1997. szeptember 17.
(IX. évfolyam, 215. szám)

A románok erkölcsi megtisztulásáért
(1. old.)

A román diaszpóra képviselôi kérik a román hatóságokat, hogy tegyék hozzáférhetôvé a vezetôk, tisztségviselôk Securitatén ôrzött dossziéit. A román államfôhöz, a miniszterelnökhöz és a két házelnökhöz intézett nyílt levelükben kifejtik, hogy a szeku-dossziék hozzáférhetôsége nyomán végre megkezdôdhetne a román társadalom erkölcsi tisztulásának folyamata. A diaszpóra képviselôi kijelentik: nem fogadhatják el a Gabriel Liiceanu, Ticu Dumitrescu és Nicolae Cerveni által tett kezdeményezés elnapolását, írja nyílt levelében 60 román értelmiségi, aki az Egyesült Államokban, Kanadában, Franciaországban, Belgiumban, Németországban, Nagybritanniában és Svájcban élô román közösségeket képviseli.


Stimate Doamnelor,
Stimati Domnilor

Vá multumim pentru scrisoarea deschisá trimisá redactiei. CURIERUL CONSERVATOR o va publica integral în paginile rezervate cititorilor.

Cu simpatie, din partea redactiei:
Laurentiu-Mihail Gommel
http://ourworld.compuserve.com/homepages/ROMANIAN/


Sus
Actiuni si Initiative Anunturi UR Comisia de Experti Scrisori si Mesaje Primite

Asteptãm comentariile dumneavoastrã la: romania@netside.net
© 1997, 1998  Uniunea Româneascã. All rights reserved.
Paginã desenatã si intretinutã de
Uniunea Româneascã Webmaster.


Intoarce-te la Pagina Anterioara  Întoarce-te la Pagina Anterioarã