Pentru a deveni membru al Uniunii Romanesti apasati aici

Informatii pentru emigrarea în Canada

1. Categoriile de imigranti in Canada sunt urmatoarele: independenti, refugiati, membrii familiei, rude in Canada, oameni de afaceri, si cei admisi pe motive umanitare (ordin ministerial). Romanii nu se mai califica ca refugiati decat in conditii exceptionale asa ca raman numai celelalte categorii. Calea obisnuita e ca imigrant independent pentru care selectia se face pe baza unui sistem de punctaj. Canada cere ca cel care solicita imigrarea sa indeplineasca minimum 70 de puncte din totalul de 100, pentru a fi admis ca "rezident permanent". Punctajul se acorda pentru urmatoarele categorii: varsta, educatie, un factor pentru educatie/pregatire (Educatin Training Factor), profesia de baza, daca ai deja o slujba aranjata in Canada, cunoasterea limbii, experienta de munca, un factor demografic stabilit de guvernul canadian, puncte la latitudinea celui care intervieveaza si daca ai rude in Canada.

Varsta (maximum 10 pct)
18                              4 pct.
19                              6
20                              8
21-44                           10
45                              8
46                              6
47                              4
48                              2
Peste 48                        0

Punctaj pentru educatie
Fara liceu                              0
Cu liceu fara bacalaoreat               5
Liceu cu bacalaureat                    10
Post liceal (1 an)                      13
Diploma universitara                    15
Studii post universitare                16

2.Experienta de munca Education/Training Factor (ETF max 18 pct) si profesia, (Occupation Factor - OF max. 10 pct)

ETF se refera la perioada de pregatire pentru a obtine o slujba in Canada. Punctajul se acorda in functie de meseria pe care o ai in Romania. Acesta cuprinde numai meseriile care ofera mai multe puncte. Daca aveti deja o slujba in Canada aranjata in prealabil, pe formularul certificat de agentia guvernamentala va fi trecut punctajul ETF.

Punctajul OF este esential la aprobarea de imigrare; zero puncte OF inseamna respingerea dosarului. Din lista oficiala (General Occupations List)- pe care o puteti gasi alaturi de multe alte informatii pe Internet la http://cicnet.ingenia.com/ se pot afla  punctajul pentru toate profesiile

Consultati lista pentru a indica pe cerere o profesie care ofera mai multe puncte. De exemplu "dental hygienist" ofera 5 OF si 15 ETF, iar "dental technician" 1 OF si 15 ETF, desi in Romania un tehnician dentar ar face ambele meserii.

3. Vechimea in munca (max. 8 pct)
Trebuie sa aveti cel putin un an in profesia de baza. Punctajul se calculeaza in functie de punctele ETF si anii de vechime ca in tabelul de mai jos:
Puncte pentru vechimea in munca
Puncte ETF      1 an    2 ani   3 ani   Peste 3
1-2             2       2       2       2
5-7             2       4       4       4
15              2       4       6       6
17-18           2       4       6       8

4. Cunoasterea limbii (max 15 pct)
Punctajul se acorda pentru limbile oficiale ale Canadei: engleza sau franceza. Foarte bine inseamna sa fiti fluenti, bine ca va descurcati la nivelul de scoala, iar slab ca stiti numai cateva cuvinte

                citit   scris   vorbit
        FB      3       3       3
Prima   B       2       2       2
limba   S       0       0       0

        FB      2       2       2
A doua  B       1       1       1
limba   S       0       0       0

5. Functie de cresterea populatiei Canadei pentru anul 1998 se acorda, din oficiu, un factor demografic de 8 puncte.

6. Cel care intervieveaza poate acorda pana la 10 puncte. El va lua in considerare cat de usor veti putea sa va aranjati in Canada, bazat pe impresia pe care o faceti la interviu privind puterea de adaptare, convingerea ca veti reusi, spiritul de initiativa si gradul de pregatire

7. Avand o ruda in Canada (Assisted relative). Daca aveti o ruda stabilita permanent in Canada (frate sora, mama, tata, bunici, matusa, unchi sau veri) vi se acorda un bonus de 5 puncte. Traducerile notarizate ale certificatelor de nastere/casatorie sunt necesare ca dovada. Ruda din Canada nu trebuie sa va sponsorizeze in mod legal ( pe perioada de 10 ani)

Cei care fac cerere  de imigrare trebuie sa aiba o suma de bani pentru a se intretine pe o perioada de cel putin sase luni. Suma oficiala este de 10.000 $ CND plus 2000 $ CND pentru fiecare alt membru al familiei. Exemplu de calcul: O familie cu doi copii sub 19 ani, tatal - in varsta de 40 de ani, instalator de telefoane cu bacalaureat si ucenicie la locul de munca si cu 15 ani experienta; mama arhivar in varsta de 36 de ani cu vechime in munca de 12 ani, cu bacalaureat si scoala profesionala de un an, el cu doi ani de engleza la liceu, ea cu trei ani de franceza. El primeste 10 puncte pentru varsta, 10 puncte. pentru educatie, 15 puncte ETF si 1 OF, 6 puncte pentru vechimea in munca, 6 puncte (2+2+2) pentru limba engleza si 8 pentru factorul demografic; total 56 puncte. Sotia primeste 10 puncte pentru varsta, 13 pentru educatie, 18 ETF si 3 OF, 8 pentru vechime, 7 (3+2+2) pentru franceza si 8 factorul demografic; total 67 puncte. Sotia are sanse mai mari sa fie titularul cererii pentru ca totalul ei se poate ridica la 75 cu puncte cu aproximativ 8 puncte de la interviu si ei pot fi admisi. Banii necesari: minimum 16.000 $ CND.

Sponsorarea rudelor
Un cetatean sau un rezident permanent canadian pot sponsoriza: sot(ie), parinti sau bunici, logodnic(a) - casatoria trebuie sa fie facuta in termen de 90 de zile dupa sosirea in Canada, frati/surori, nepot/nepoata daca sunt orfani, necasatoriti si sub 19 ani, copii sub 19 ani pentru adoptiune, fiu/fiica care sunt dependenti, adica sunt inca in scoala, necasatoriti, si au fost in tot timpul in grija sponsorului. Daca sponsorul este necasatorit si nu are nici o ruda in Canada el are voie sa sposorizeze orice ruda din afara Canadei. Sposorul trebuie sa aiba cel putin 19 ani, sa ni fi facut o sposorizare anterioara de care nu s-a achitat, sa nu fie fost/fie implicat inttr-un proces de natura criminala si sa indeplineasca anumite conditii financiare (vezi tabelul urmator). Sponsorul trebuie sa asigure conditiile materiale pentru cei sponsorizati; cel sponsorizat nu va avea acces la asistenta sociala din partea guvernului pe o perioada de 10 ani. Odata ce noii veniti incep sa lucreze si deci li se retin ratele pentru ajutor de somaj (Employment Insurrance), pensi (Canada Pension Plan si asigurare de accident de munca (Worker's Compensation), ei vor beneficia de acestea ca oricare cetatean canadian. Dovezile acceptate de rudenie sunt certificatele de nastere sau casatorie (traduse de un traducator autorizat) si alte documente oficiale emise cererii de sponsorizare.

        Numar de locuitori ai orasului de resedinta
                500.000 100.000 30.000  Sub 30.000      Mediu rural
                +       499.999 99.999
1 persoana      17.132  14.694  14.591  13.577          11.839
2 persoane      21.414  18.367  18.239  16.971          14.799
3 persoane      26.633  22.844  22.684  21.107          18.406
4 persoane      32.238  27.651  27.459  25.551          22.279
  persoana
  extra          3.799   3.259   3.236   3.010           2.626
Nota: sumele in dolari canadieni

Categoria  de guvernanta sau doica ( live-in caregiver) este deschisa pentru o persoana care are grija de copii, batrani sau invalizi. Ea trebuie sa traiasca sub acelasi acoperis cu familia pentru care lucreaza. Criteriile sunt urmatoarele: sa aiba terminat liceul si un certificat la curs de zi de minimul 6 luni pentru meseria de guvernanta/ingrijitoare/doica. In loc de certificat, dovada unui contract de munca in meseri e de asemenea acceptabil. Cunoasterea limbii engleze/franceze la nivel minim este obligatorie. O guvernanta poate dupa doi ani de resedinta in Canada sa ceara impreuna cu rudele ei din tara de origine, statutul de rezident permanent. Intre guvernanta si familia care o angajeaza trebuie sa existe un contract in scris conform legilor canadiene in vigoare ( salariu, zile de concediu, etc.). O conditie esentiala e ca sa se ofere ingrijire unui copil, batran sau invalid; o simpla femeie la curatenie nu e acceptata.

Vizitatorii in Canada

Conditia esentiala eliberarii vizei e ca vizitatorul sa demonstreze ca la sfarsitul vizitei va parasi de buna voie Canada. Autoritatile incearca sa stavileasca numarul de vizitatori care dupa sosire incearca sa ceara azil sau ramana ilegal. Criteriile sunt: legatura vizitatorului cu tara de origine, motivul vizitei, situatia lui familiara precum si situatia economica/politica a tarii respective. Invitatia din partea gazdei are mai putina importanta. Decizia apartine in exclusivitate functionarului de imigratie din tara respectiva si numai in cazuri speciale autoritatile din Canada (membru in parlamentul federal, departamentul de imigratie local, etc) pot avea ceva influenta. Decizia poate fi influentata cu un titlu/angajament (BOND) al gazdei sub forma de cec sau plata de credit (numai Master Card si Visa). UN "bond" este un angajament legal intre gazda, vizitator si guvernul canadian, prin care o suma de bani (cateva mii dolari) e depusa ca gaj. Conditia e ca vizitatorul sa paraseasca Canada in timpul stabilit altfel banii raman in proprietatea statului. In general ambasada canadiana din Bucuresti nu cere un "bond" dar in situatia respingerii vizei, gazda poate lua legatura cu departamentul de imigratie local in vederea depunerii unui "bond" pentru viza de vizitator a unei rude sau prieten.

Text cules din Buletinul "Bun Venit" din sudul Ontario-ului, editat de domnul Stelian George-Cosh


Sus
Actiuni si Initiative Anunturi UR Comisia de Experti Scrisori si Mesaje Primite

Asteptãm comentariile dumneavoastrã la: romania@netside.net
© 1997, 1998  Uniunea Româneascã. All rights reserved.
Paginã desenatã si intretinutã de
Uniunea Româneascã Webmaster.


Intoarce-te la Pagina Anterioara  Întoarce-te la Pagina Anterioarã