Pentru a deveni membru al Uniunii Romanesti apasati aici

Comert fara taxe pe Internet

SCOP: Comert fãrã taxe pe Internet.
Specificatii: Campanie de lobby a Comisiei de Informaticã.
Stadiul: În curs de desfãsurare.


COMERT FARA TAXE PE INTERNET

Catalin OBREJA

Paris, FRANTA, 8 mai -- Comisia de Informatica a organizatiei Uniunea Romaneasca, va lansa astazi la Paris campania de lobby pentru dezvoltarea comertului de software fara taxe pe Internet.

Anul trecut, cu o saptamana inaintea vizitei in Romania, presedintele american Bill Clinton a propus semnarea unor acorduri care sa permita dezvoltarea unui comert fara taxe pe internet.  Propunerea lui a fost respinsa in acel moment de catre principalele state vest-europene, precum Germania si Franta. Anul acesta, cu ocazia sesiunii Organizatiei Mondiale a Comertului (World Trade Organization) de la Geneva de pe 18 mai 1998, SUA doreste semnarea unui acord nelimitat in timp dar referitor la bunuri ce pot fi comandate si transferate pe Internet.

Importanta dezvoltarii industriei de soft informatic a fost subliniata intr-o sedinta de guvern in ianuarie 1998.  Aceasta industrie, ca si oricare alta, are nevoie de o piata de desfacere cat mai larga pentru a se dezvolta. Statele Unite reprezinta astazi principala piata de soft din lume.  

Lipsa unei infrastructuri adecvate nu este un handicap insurmontabil pentru Romania, cu atat mai mult cu cat datorita crizei asiatice pretul produselor informatice a scazut iar bugetul SUA este astazi excedentar si poate suporta o linie de credit destinata acestui proiect.

Realizarea unui astfel de acord ar avea multiple avantaje pentru Romania:
1. accesul fara taxe vamale pe piata SUA si accelerarea schimburilor intre cele doua tari intr-un domeniu in crestere, cu posibilitatea dezvoltarii unei industrii de soft puternice in Romania.
2. modificarea imaginii Romaniei in intreaga lume, ca tara in pas cu tehnologia moderna.
3. posibilitarea ca ulterior, in functie de rezultate, astfel de acorduri sa fie semnate si in alte domenii de interes comun.
Statele Unite sunt interesate de finantarea unei infrastructuri de transmisie de date numerice in aceasta regiune a globului. Aceasta retea ar putea fi dezvoltata ulterior si pentru televiziunea numerica.

In mod surprinzator, expertii care trebuie convinsi nu sunt cei din SUA, ci cei din Bucuresti in directia carora se desfasoara aceasta campanie de lobby a Uniunii Romanesti. Este momentul ca guvernul sa inteleaga importanta pe care o prezinta pentru Romania aceasta oportunitate intr-un domeniu de viitor si in care tara noastra mai are inca un potential uman important.


Dr. Catalin OBREJA este membru al Comisiei Economice si al Comisiei de Informatica in Uniunea Româneascã, organizatie internationala a diasporei romanesti reprezentata in aproximativ 20 de tari pe patru continente.  Obreja este autorul unor numeroase studii de strategie economica si politica internationala.


Sus
Actiuni si Initiative Anunturi UR Comisia de Experti Scrisori si Mesaje Primite

Asteptãm comentariile dumneavoastrã la: romania@netside.net
© 1997, 1998  Uniunea Româneascã. All rights reserved.
Paginã desenatã si intretinutã de
Uniunea Româneascã Webmaster.


Intoarce-te la Pagina Anterioara  Întoarce-te la Pagina Anterioarã