From: Mihai A. Vinatoru
Date: Monday, October 12, 1998 1:41 PM
Subject: Catre toti Proprietarii de drept

Acum cateva zile am lansat o noua initiativa: incercarea de a atrage atentia politicienlor asupra problemei proprietatilor, contactand presa. De data aceasta am apelat la toti proprietarii care sunt pe lista noastra sa trimita 3 scrisori, la 3 ziare. Toti cei 450 proprietari cu domiciliul in Romania ca si toti dinafara granitelor, vor primi o scrisoare din parea noastra. Pentru cei ce nu sunt siguri daca sunt pe lista noastra pot verifica la: www.romhome.org sectia Rightful Owners. Va rugam sa trimiteti imediat cele 3 scrisori, semnate, pentru a avea efectul dorit. De asemeni, daca cunoasteti alti proprietari incurajati-i sa semneze Scrisoarea Descchisa si sa o trimeata. Aceasta actiune va avea impact numai daca toti participam.

Multumiri anticipate,
Mihai Vinatoru si grupul de conducere CPP


COMMITTE FOR PRIVATE PROPERTY, Inc.

A New Jersey Nonprofit Corporation

PO Box 103

Pompton Plains, NJ 07444-1060

Ph (973) 616-7711 Fax (973) 616 9444

E-mail cpp@romhome.org

 

5 Octombrie, 1998

 

Stimati Proprietari,

 

De la ultima scrisoare pana acum:

 

 • lista noastra a depasit 1630 de cazuri.
 • am trimis cateva zeci de scrisori insotite de listele proprietarilor de drept Presedintelui Clinton, altor membrii ai Senatului si Congresului si Consiliului Europei. Am primit cateva raspunsuri incluzand unul de la Domnul Deputat Ion Diaconescu, confirmand primirea copiei scrisorii de mai sus.
 • am organizat demonstratia de la Washington cu ocazia vizitei Presedintelui Constantinescu, demonstratie la care au participat 110 persoane.
 • am continuat campania de informare a Comisiei Helsinki
 • am lansat un Apel cerand Parlamentului Romaniei sa supuna la vot un proiect de lege pentru recuperarea tuturor proprietatilor pe cale administrativa. Apelul a fost trimis prin posta tuturor celor 480 de senatori si deputai. Am primit raspuns de la Domnul Deputat Alexandru Ionescu (FER) si Domnul Senator Serban Sandulescu (PNTCD). Aceasta activitate a fost mentionata in ziarele Romania Libera si Ziua iar textul propunerii noastre a fost reprodus integral.
 • website-ul nostru a fost vazut de peste 5.650 vizitatori. Pagina noastra de internet a fost modificata pentru a permite inregistrarea "on line" si pentru a usura afisarea de articole si stiri referitoare la problema proprietatii. De asemenea am creat o sectie noua dedicata activitatilor comunitatii romanesti din America. Cei ce doresc sa comunice viitoare evenimente sau sa informeze comunitatea noastra sunt rugati sa ne contacteze prin email.
 • ne-am intalnit la NY cu Domnul Victor Ciorbea, fost Prim Ministru al Romaniei, la intalnirile organizate de Centrul Cultural Roman, presedinte Domnul Viorel Chirila.
 • prin Legea privind dreptul de proprietate publica, actualul Parlament incearca sa legifereze furturile comuniste in favoarea statului. Toate aceste manevre se fac fara vot deschis sub conducerea parlamentarilor Roman si Diaconescu atat in Senat cat si in Camera Deputatilor.
 • "Magistratii Sectiilor Unite ale Curtii Supreme de Justitie au acordat in unanimitate competenta instantelor judecatoresti privind examinarea si solutionarea actiunilor declarate de catre potentialii proprietari cu scopul de a li se restitui bunurile trecute abuziv in proprietatea Statului Roman, in perioada 23 august 1944 - 22 decembrie 1989". Rezultatul acestei decizii este ca nu se vor mai putea face recursuri in anulare in problema restituirii proprietatilor.

Situatia politica din tara este deosebit de confuza si de neprevazut datorita lipsei de leadership a coalitiei. Conform promisiunii facute de Primul Ministru Radu Vasile in fata Consiliului Europei, problema proprietatilor va fi rezolvata pana la sfarsitul acestui an.

 

 Este absolut necesar ca fiecare dintre noi sa trimita imediat cele trei scrisori alaturate la:

 

ROMANIA LIBERA Petre Mihai Bacanu, Director Email rlib@kappa.ro

Piata Presei Libere Nr. 1, Bucuresti 71341, Tel. 401 223 1510, Fax 401 222 6586

ZIUA Sorin Rosca Stanescu, Director Email rosca@ziua.ro

Str. Ion Campineanu Nr. 4, Bucuresti Sectorul 1, Tel. 410 315 9111, Fax 401 311 3155

ADEVARUL Dumitru Tinu, Director Email tinu@adevarul.kappa.ro

Piata Presei Libere Nr. 1, Bucuresti 71341, Tel. 401 223 1510, Fax 410 222 3390

 

In scrisoarea insotitoare (cover letter) va sugeram sa rugati conducerea ziarului sa:

 • publice integral scrisoarea semnata de Dumneavoastra
 • va rugam sa exprimati sprijinul Dumneavoastra pentru libertatea presei in Romania si eliberarea ziaristilor intemnitati pentru ca au raportat adevarul despre coruptie si nedreptati.
 • scrieti un scurt paragraf despre cazul Dumneavoastra.

O scrisoare de doua pagini – Air Mail – trimisa in Romania costa 60 centi.

Activitatea unei organizatii este cu atat mai eficace cu cat fiecare participa la actiunile organizatiei. Cu acest prilej facem un apel calduros in special la cei ca nu au contribuit financiar pentru actiunile si activitatile comitetului sa trimeata o donatie acum . In mod expres vrem sa mentionam ca cine nu are posibilitatea de a ajuta nu trebuie sa se simta obligat sa participe.

Consideram ca pentru a ne recupera proprietatile, suma de 10 centi pe zi ($ 35 pe an) este o contributie rezonabila si nu este un efort considerabil pentru noi care traim in afara granitelor Romaniei. Lista donatorilor este publicata pe website-ul nostru.

Va rugam trimiteti contributia dumneavoastra prin check sau money order catre

CPP, Inc. P.O. Box 103, Pompton Plains, NJ 07444.

Din afara Statelor Unite va rugam trimiteti numai Money Order emis de o banca cu adresa in SUA. Pentru Money Order emis de o banca cu alta adresa se percepe o taxa de cel putin 5.00 dollari pentru a-l incasa chiar daca suma trimisa este in USD.

Va multumim anticipat.

 

Mihai A. Vinatoru, Presedinte

Dr. Anca Popa, Vice Presedinte

Valentin V. Tepordei, Vice Presedinte

 

Please visit our website at www.romhome.org

 


 

 

COMMITTEE FOR PRIVATE PROPERTY, Inc.

A New Jersey Nonprofit Corporation

PO Box 103

Pompton Plains, NJ 07444-1060

Ph (973) 616-7711 Fax (973) 616-9444

E-mail cpp@romhome.org

 

5 Octombrie, 1998

Ne-am Saturat de Asteptat!

 

Scrisoare deschisa adresata:

Presedintelui Romaniei Domnul Emil Constantinescu

Primului Ministru Domnul Radu Vasile

Presedintelui Camerei Deputatilor Domnul Deputat Ion Diaconescu

Conducerii PNTCD, Domnii Deputati Nicolae Ionescu-Galbeni si Gabriel Tepelea

Conducerii PNL, Domnul Senator Mircea Ionescu-Quintus

Domnul Deputat Valeriu Stoica, Ministrul Justitiei

 

La aproape doi ani de cand electoratul Roman v-a incredintat destinele Romaniei, facem bilantul rezultatelor guvernarii Dumneavoastra. Noi cei care am votat pentru schimbare, am asistat uimiti la oserie rusinoasa de cedari in fata PD si a opozitiei.

In ultimii doi ani proprietatea privata a fost nesocotita la fel sau chiar mai mult deca in timpul guvernarii comuniste Iliescu. Prin aplicarea cu zel a (fara de) legii 112 ati "vandut" si continuati sa "vindeti" pe nimic proprietatile noastre celor care au profitat de uzul lor in timpul comunismului. Daca PDSR si PD si-au rasplatit cu proprietatile noastre pe cei ce i-au votat, Dumneavoastra nu trebuie sa va intreceti cu ei in marinimie fata de comunisti si neocomunisti. Nu ei v-au ales.

Am incercat, in repetate randuri, sa comunicam cu Dumneavoastra, sa gasim o strategie prin care sa putem ajuta conducerea Romaniei sa-si indeplineasca promisiunile electorale si obligatiile internationale pentru integrarea Tarii in structurile Euro-Atlantice.

Intalnirea cu Presedintele Constantinescu a fost un prilej trist de a realiza ca nu mai vorbim cu aceeasi persoana care a fost Candidatul Constantinescu. Nu am primit raspuns la scrisori (sau am primit cateva raspunsuri evazive) si nu am fost primiti in audienta de cei mai multi dinte Dumneavoastra, pentru ca numai asa evitati sa dati ochii cu cei pe care continuati sa-i jefuiti.

Domnilor, urmatoarele 90 de zile sunt decisive pentru a arata electoratului si intregii tari ca dreptatea poate fi infaptuita si in Romania. Va rugam sa propuneti la vot in Parlament urmatorul proiect de lege:

 

"Toate bunurile trecute in posesia statului in perioada dintre 23 August 1944 si prezent vor fi retrocedate proprietarilor de drept in termen de 90 de zile de la publicarea prezentei legi in Monitorul Oficial. Reconpensa pentru bunurile distruse si pagubele suferite va fi stabilita in conformitate cu principiile Codului Civil."

 

Trebuie sa stim cu cine vom vota in anul 2000. Acum este ultimul moment!

 

Semnatura:

 

Adresa:

 

Please visit our website at www.romhome.org

Asteptãm comentariile dumneavoastră la: romania@netside.net © 1997, 1998  Uniunea Românească. All rights reserved. Pagină desenată si intretinută de Uniunea Românească Webmaster.Întoarce-te la Pagina Anterioarã  Întoarce-te la Pagina Anterioară